Na pozemku bývalej internátnej školy v Kanade našli pozostatky 215 detí
29 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Pozostatky 215 detí sa našli na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v Kanade, ktorá vznikla pred vyše storočím. Bola zameraná na asimiláciu pôvodných obyvateľov. Informovala o tom vo štvrtok večer agentúra AFP s odvolaním sa na miestny indiánsky kmeň.


Pozostatky žiakov školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia objavili pomocou špeciálneho radaru. "Niektoré mali len tri roky," povedala zástupkyňa komunity Rosanne Casimirová. Uviedla že ide o "nemysliteľnú stratu, o ktorej sa hovorilo, ale nikdy nebola zdokumentovaná" zo strany predstaviteľov školy. Dodala, že správa s predbežnými zisteniami bude zverejnená v júni.

Kanadskí indiáni sa v súčinnosti s múzeami a i súdnym lekárom usilujú získať akékoľvek záznamy o týchto úmrtiach.

"Znepokojujúci" objav "mi láme srdce", napísal v reakcii na Twitteri kanadský premiér Justin Trudeau. "Ide o bolestivú pripomienku temnej a hanebnej kapitoly dejín našej krajiny," uviedol.

Boj o flek Remišová verzus Kolíková: Keď sa stretne hlúpa s tou, čo ide cez mŕtvoly
Boj o flek šéfky jednej bezvýznamnej a viac-menej náhodnej parlamentnej strany nie je dramatický. Je smiešny. Projekt strany podporovanej zo zahraničia, stvorený len pre jeden účel, umiera. Ako, kde a kedy presne zatrepe kopytami naposledy, je... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Petra Demková


Škola v Britskej Kolumbii bola najväčšou spomedzi 139 rezidenčných vzdelávacích zariadení založených koncom 19. storočia v Kanade. Navštevovalo ju počas roka do 500 študentov. V mene kanadskej vlády ju v rokoch 1890 - 1969 prevádzkovala katolícka cirkev.

Celkovo bolo v Kanade do takýchto škôl nútene zapísaných približne 150 000 detí indiánov, inuitov a Métisov. Žiaci sa tu zo strany učiteľov stretávali s fyzickým a sexuálnym násilím a cieľom bolo zbaviť ich zdedenej kultúry a materinského jazyka. Identifikovaných bolo najmenej 3 200 detí, ktoré v internátnych školách zomreli na následky zneužívania alebo zanedbávania. Ich skutočný počet však nie je známy.

Tieto skúsenosti sa v súčasnosti považujú za dôvod vysokej miery chudoby, alkoholizmu, domáceho násilia a počtu samovrážd v domorodých komunitách. Kanada sa za prax "kultúrnej genocídy" oficiálne ospravedlnila v roku 2008.

Soltészove agresívne výpady - Investigatívne centrum Jána Kuciaka ho upozornilo na správanie
Soltész si zavaril. Dôvodom je jeho lajkovanie komentára, kde bola narážka na strieľanie nepohodlných novinárov. Investigatívne centrum Jána Kuciaka, ktorého je členom a spoluzakladateľom, mu poslalo upozornenie za správanie. Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Petra Demková