Európska komisia chce tvrdo zakročiť proti dezinformáciám
29 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová


Google či Facebook môžu dostať mastné pokuty. V boji proti dezinformáciám sa má sprísniť kódex správania pre online platformy, píše Der Tagesspiegel.



Prísnejší kódex správania pre online platformy

Európska komisia chce v budúcnosti prísnejšie kontrolovať online platformy ako Google alebo Facebook, aby zabránila šíreniu dezinformácií. Šírenie lží v určitých cieľových skupinách môže napríklad  výrazne ovplyvniť výsledky volieb, upozornila podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. „Také niečo v Európe mať nechceme,“ dodala.

Európska komisia v súčasnosti pracuje na sprísnení kódexu správania. Bol zavedený v roku  2018 a slúži na samoreguláciu online platforiem pri riešení sporného obsahu. Podpredsedníčka Európskej komisie oznámila, že prvý návrh nového kódexu správania bude predložený na jeseň. Bola by rada, ak to bolo už v septembri. Zrejme to však potrvá dlhšie,  pretože na vypracovaní samoregulačného kódexu sa podieľajú samotné platformy.

Google a Facebook dostali v Rusku pokuty za nezmazanie zakázaných informácii
Súd v Moskve v utorok udelil spoločnostiam Google a Facebook pokuty za to, že neodstránili obsah, ktorý je v Rusku zákonom zakázaný, informovali agentúry TASS a Interfax. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | tasr


Jourová zdôraznila, že úsilie  Európskej komisie nemá byť  obmedzením slobody prejavu. Sama vyrastala v Československu v období ešte pred pádom Berlínskeho múru. Dobre si vraj pamätá spoločenské škody, ktoré napáchala politika vtedajšieho ministerstva informácií v Prahe.

Boj proti nepravdivým informáciám spočíva v tom, že sa zachytí obsah, ktorý síce nie je nezákonný, napríklad nenávistné výroky, ale napriek tomu je škodlivý. "Chceme, aby platformy priamo zahŕňali kontrolu faktov," uviedla Jourová v súvislosti s plánovaným sprísnením kódexu správania.
Dohody sa drží iba Twitter

Od roku 2018 sa spoločnosti Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla a Tiktok zaviazali dodržiavať kódex správania, ktorý vypracovala  Európska komisia. Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton kritizoval, že iba Twitter zo signatárov skutočne dodržiaval toto  ustanovenie.

Facebook mení politiku: Povoľuje príspevky, ktoré hovoria o Covide „spôsobenom človekom“
Spoločnosť Facebook zmenila svoju politiku. Už nebude brániť uverejňovaniu príspevkov o tom, že koronavírus Covid-19 vznikol pričinením človeka, informuje Guardian. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Európska komisia už nebude tolerovať šírenie nepravdivých informácií v online správach prostredníctvom organizovaných manipulačných kampaní. Podľa Jourovej je monitorovací a sankčný systém namierený proti tým, ktorí sa vyhýbajú zodpovednosti. Súčasný kódex správania bude mať väčší pákový efekt, keďže  na budúci rok sa očakáva, že Brusel prijme zákon o digitálnych službách (DSA).
Pokuty až do výšky šesť percent ročného obratu

Podľa DSA, ktorý počíta s prísnejšou reguláciou sociálnych sietí, sa môžu pokuty vyšplhať až do výšky šesť percent ročného obratu.

Breton vysvetlil, že zákon o digitálnych službách umožní skontrolovať, do akej miery algoritmy platforiem tolerujú šírenie nepravdivých informácií. Kódex správania proti dezinformáciám sa má stať súčasťou DSA vo forme záväzných pravidiel.

Podľa  eurokomisára sa rozpoznávaniu dezinformácií treba učiť už od detstva. V digitálnom svete mladí  často nedokážu správne dešifrovať, čo je pravda a čo dezinformácia. Treba im preto ukázať cestu, ako sa dosť von z tejto džungle informácií, dodáva Der Tagesspiegel.

„Traja somári apokalypsy“ Twitter, Google a Facebook „zablokovali“ zmŕtvychvstanie Ježiša (Michail Ťurenkov)
Komentár Michaila Ťurenkova (Tsargrad.tv) Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič