Zástupcovia slovenskej kultúrnej obce sa museli obrátiť na Eurokomisiu, náš štát ich ignoruje
22 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

V Pláne obnovy Slovenskej republiky nie je ani zmienka o kultúre. (ani o poľnohospodárstve, ale to je tentoraz iná téma.) Preto sa činovníci z kultúrnej sféry rozhodli zaslať Európskej komisii otvorený list. V ňom poukazujú na to, že "kultúra, tvorivosť a kultúrna identita je pre obnovu krajiny po kríze nesmierne dôležitá".


"Napriek tomu, že sa rozporového konania k hromadnej pripomienke za zaradenie kultúry do slovenského Plánu obnovy zúčastnil aj premiér Eduard Heger a ministerka kultúry Natália Milanová, Ministerstvo financií našu pripomienku bohužiaľ neakceptovalo a Plán obnovy a odolnosti pre Slovensko odišiel do Bruselu bez tejto kapitoly." Informuje na sociálnej sieti spoluautorka iniciatívy Zora Jaurová.


Greksa odkazuje ministerke Milanovej: „Vypadnite okamžite z miesta. Vy ste sa na nás proste vysrali!“
Aj slovenská kultúra počas takzvanej pandémie ľudovo povedané „padá na hubu“. Ani Plán obnovy s pomocou kultúre vôbec nepočíta. Spevák Marián Greksa za to poriadne naložil ministerke kultúry Natálii Milanovej. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Reprofoto FB (@Zora Jaurová)

Alibistická argumentácia vlády

"Argumentáciu predstaviteľov slovenskej vlády o tom, že kultúra nebola súčasťou usmernení Európskej komisie pre prípravu RRF, nepovažujeme za primeranú."



V iných štátoch sa to dalo

"Príklady toho, aké reformy a investície v oblasti kultúry môžu a majú byť zahrnuté v Pláne obnovy a odolnosti, nájdeme v predložených dokumentoch iných európskych krajín. Tie v nich rešpektujú uznesenie EP o finančnej alokácii pre kultúrne a kreatívne sektory. Napríklad Česko v ňom vyčlenilo na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu viac ako 8 miliárd CZK." Pripomína Zora Jaurová.



Upozorňujeme Európu na stav Slovenska

"Preto sme sa rozhodli napísať európskym inštitúciám, ktoré budú v najbližších týždňoch rozhodovať o definitívnom schválení slovenského Plánu Obnovy a odolonosti otvorený list, v ktorom na tieto skutočnosti upozorňujeme a žiadame o prehodnotenie priorít." Píše v statuse na sociálnej sieti Zora jaurová.


Plné znenie listu nájdete v prílohe.




Reprofoto FB (@Zora Jaurová)


Reprofoto FB (@Zora Jaurová)


 

Doteraz list podpísalo už viac ako 300 signatárov.


(Medzititulky red. HD.)

Juraj Čurný: "Nekultúrnosť nikdy nepochopí, že kultúra potrebuje riešenia, aby prežila"
Počas takmer štvorročnej blokády Leningradu vznikli fantastické umelecké diela, ktoré prežili dodnes a budú žiť ešte dlho po nás. Počas ani nie ešte ročnej pandémie na Slovensku kultúra umiera. Ak sa jej neodstane naozaj účinnej a nielen... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík