Ruské "morské blchy" budú schopné likvidovať kompletné flotily lietadlových lodí
15 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Rusko vytvára systém bojových zásahov prostredníctvom morských dronov, uviedol vysoký zdroj v ruskom obrannom priemysle. Roje ruských podvodných dronov budú riadené umelou inteligenciou.


 "Veliteľské stanovište nariaďuje zničiť útočnú skupinu lietadlovej lode. Umelá inteligencia bude riadiť roj podmorských dronov. Riadiaci dron dostane údaje z rôznych zdrojov a sústredí úsilie ´kolegov´ na jeden zo smeru útoku. Prípadne manévruje alebo sa zameria operatívne na iný smer. Alebo rozdelí roj a nasmeruje jeho jednotlivcov - drony - na všetky lode flotily, sprevádzajúce lietadlovú loď. Prípadne sa na nejaký čas stiahne z boja a oklame protivníka nečinnosťou." Píše o najnovšej a už zjavne aktuálnej hrozbe pre americké námorníctvo portál navyrecognition.com.

Iba ruské Poseidony a Zirkony držia (nielen) USA na uzde a zabraňujú viacerým svetovým konfliktom
Pre slovenských rusofóbov hneď vysvetlenie na úvod - tvrdí to nemecký časopis Focus. Doslova píše, že "bezposádkové podvodné Poseidony a vysokonadzvukové rakety Zirkon zosúlaďujú svetovú politiku a presadzujú fakt, že Rusko treba jednoducho... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Klasika je už "starosvetská"

Hmotnosť tradičného námorného bojového plavidla s posádkou iba výnimočne neprekročí 500 - 1 000 ton. Plavidlo sa musí utajene priblížiť k protivníkovi a zničiť ho. Ak sa plavidlo stratí v boji, jeho cena bude citeľná. Nehovoriac o stratách na ľudských životoch. Popri tom sa vyžadujú neustála kontrola a zabezpečenie ponorky pred prípadnými útokmi zo vzduchu, z hladiny či od ponoriek nepriateľa.
V nedostupných hlbinách sa operuje lepšie

„Experimentálne sa potvrdilo, že signály a riadiace povely sa lepšie prenášajú vo veľkých hĺbkach 8 000 a dokonca 11 000 metrov ako v niekoľko sto metroch. Poskytuje to výhodu riadeným rojom malých dronov, ktoré sa môžu priblížiť k cieľu v hĺbke niekoľkých tisíc metrov. Zatiaľ neexistuje zbraň, ktorá by bola schopná ničiť ciele v takých hĺbkach, " uviedol zdroj. Mimochodom, veľkosť jedného rojového dronu nepresahuje dĺžku jedného metra.
Preteky technológií

"Pokiaľ ide o roje bezpilotných námorných plavidiel (povrchových aj podmorských), ten, kto určí tempo vývoja technológií, získa jasné výhody v ozbrojenom boji na mori," uviedol zdroj.

(Medzititulky red. HD.)

K ruskému námorníctvu sa budúci rok pridá ponorka Belgorod, ktorá je schopná niesť podvodné jadrové drony Poseidon
Ponorka Belgorod, ktorá ktorá bude niesť podvodné jadrové drony Poseidon, bude jednou zo štyroch lodí s jadrovým pohonom, ktorú plánuje ich výrobca dodať ruskej armáde v roku 2020. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár