Rusofóbny Korčok ako hlásna trúba Washingtonu zúfa: "My proste západný Balkán nesmieme stratiť"
11 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

"My, páni sveta." Až takmer smiešne vyznela snaha nášho ministra zahraničných vecí na včerajšej konferencii ministrov diplomacií členských štátov EÚ. Zúfalo sa dožadoval anexie západného Balkánu Bruselom. Prečo? Tamojšie národy to totiž historicky i ekonomicky viac priťahuje k slovanskému Rusku.


Rusofóbia dohnaná až do gýčovej grotesky bábkového divadielka. V ňom "dobrý Američan" a jemu verní poddaní tlčú drevenou šabličkou na malom pódiu "zlého Rusa". Osamoteného ako planá jabloň uprostred lánov s repkou. Američan až tak dobrý, že zabudol Slovákom v slovenčine oznámiť, o čo vlastne ide a dal to na snoba rovno v angličtine. Na sociálnej sieti v statuse.

Reprofoto status FB (@Ivan Korčok)

Dobre "nabrífovaný" Korčok

"Diskusie ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ o krajinách západného Balkánu sa na pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli dokonca konali na podnet šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka." Píše portál davdva.sk s odvolaním sa na agentúru TA SR.

Minister zahraničných vecí SR po skončení rokovaní potvrdil, že tento tematický okruh bol na rokovanie rady ministrov zaradený na základe iniciatívy slovenskej diplomacie.

Doktor Lipták: Korčok by mal byť dôvodom znovuzavedenia trestu smrti za vlastizradu
Podľa kontroverzného lekára Petra Liptáka sa minister zahraničných vecí Ivan Korčok pri otázke sankcií na Bielorusko opäť pekne vyfarbil. Na sociálnej sieti dokonca píše, že práve šéf rezortu diplomacie by mal byť dôvodom znovuzavedenia trestu... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Korčokove zúfanie

„Cítim, že sa tomuto regiónu venujeme málo,“ povedal podľa citovaných zdrojov Korčok a pripomenul, že posledná „veľká“ diskusia o regióne sa uskutočnila pred takmer dvoma rokmi. Pritom západný Balkán a podpora jeho európskej perspektívy dlhodobo patria medzi zahraničnopolitické priority Slovenska a EÚ.

"Podľa jeho slov je chybou, že pohľad EÚ na tieto krajiny sa zužuje na to, či plnia alebo neplnia prístupové kritériá. "

Upozornil tiež, že "s týmto regiónom treba oveľa viac hovoriť o zahraničnej politike a nezameriavať sa len na technické predpoklady ich členstva".

„Ostatní ministri uznali, že západnému Balkánu sa musíme viac venovať, nie ako doteraz,“ opísal Korčok podľa agentúry priebeh rokovaní. „Lebo potom sme prekvapení, že na západnom Balkáne sa usádzajú iní hráči, ktorí ponúkajú iný spôsob riadenia spoločnosti. My prosto západný Balkán nesmieme stratiť,“ dodal Korčok. Stratiť v "prospech" koho je jasné.

Ešte viac sú Korčokove slová jasné po jeho nasledujúcom citáte: „V Európe máme všetci rôzne historické problémy, s ktorými sa musíme vyrovnať. Ale ak sa nezačneme teraz nimi zaoberať, tak o západný Balkán prídeme.“

V tejto súvislosti treba ešte pripomenúť, že v ten istý deň sa konalo aj stretnutie prezidentského summitu B9. Zúčastnil sa na ňom aj americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Účastníci - píše portál teraz.sk -  odsúdili "akty sabotáže spáchané Ruskom na území aliancie."

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas svojho vystúpenia obzvlášť "vyzvala na ostražitosť v prípade zahraničných investícií do budovania sietí a kritickej infraštruktúry, ktoré môžu mať vplyv aj na bezpečnosť spojencov".

Niet čo dodať, iba ak to, že slovenskou zahraničnou politikou sa nemôže stať nenávisť. A nesvojprávne služobníctvo.

(Medzititulky red. HD.)

Čaputová, Heger, Korčok aj OĽANO sa ponáhľali zatlieskať Čechom za vyhostenie Rusov
18 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev