Mladí, neponáhľajte sa s očkovaním! Po AstraZenece sa objavujú otázky aj o Pfizeri
07 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Na Slovensku zaevidoval Štátny ústav na kontrolu liečiv už tretí prípad úmrtia po očkovaní proti Covidu. Poslednou obeťou je pritom len 47-ročná žena. Vynára sa teda otázka, či je nevyhnutná vakcinácia aj mladších ľudí.


U nebohej pacientky, ktorá bola zaočkovaná vakcínou od spoločnosti Astra Zeneca zistili poruchy zrážanlivosti krvi. A tak môžeme položiť aj ďalšiu otázku: Prečo bola zaočkovaná danou vakcínou s touto svojou diagnózou?

O vakcíne od Astra Zeneca sa toho popísalo už hodne, veľké percento krajín EÚ ju dokonca vyškrtlo zo zoznamu očkovacích látok a ďalšie ju používajú na vakcináciu staršej populácie. Donútila ich k tomu štatistika. Na Slovensku je to úplne opačne. A to je ďalšia otázka: Prečo?

Aby sme však neboli príliš zaujatí. V Izraeli unikla z ministerstva zdravotníctva štúdia o očkovaní vakcínou od Pfizer/BioNTech. Hovorí o desiatkach prípadov zápalu srdcového svalu mladých ľudí po druhej dávke.

Ďalší prípad úmrtia po očkovaní Astra Zenecou. Zomrela len 47-ročná žena
Štátny ústav pre kontrolu liečiv uzavrel tretí prípad úmrtia po očkovaní na Slovensku. Išlo o pacientku vo veku 47 rokov, ktorá sa dala očkovať vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca, informuje portál interez.sk. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Je teda očkovanie bezpečné?

Odborníci sa zhodujú: jeho benefity výrazne prevyšujú riziká. Napríklad štúdia Oxfordskej univerzity hovorí, že riziko vytvorenia krvnej zrazeniny v mozgu po podaní vakcíny je osemkrát nižšie v porovnaní s rizikom jej vzniku pri covide. Očkovať by sa preto mali všetci, píše Trend.sk.

Takže, ako je to s mladšími ročníkmi? Číslo úmrtí po očkovaní sa porovnáva k počtu životov, ktoré vakcína zachráni. Keďže na komplikácie covidu sú omnoho náchylnejší starší ľudia, sleduje sa, aká je pravdepodobnosť úmrtia človeka podľa veku. Čím je mladší, tým je menšia šanca, že na covid zomrie.

Drucker: "MOMky sú obrovským biznisom ľudí z OĹaNO, nový štátny tajomník na nich zarába 300 000 mesačne!"
"Byť štátnym tajomníkom a mať 300 000 eur mesačne od štátu!" upozorňuje Drucker na facebooku na nevídané zárobky nového člena Lengvarského suity. Predseda politickej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker si vo svojom statuse na sociálnej sieti vzal... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Porovnanie týchto dvoch čísiel je dôvod, prečo Spojené kráľovstvo odporúča mladším ľuďom očkovať sa inou vakcínou ako AstraZenecou. Pre nich je pravdepodobnosť úmrtia na covid nižšia ako z raritnej krvnej zrazeniny po podaní vakcíny.
Veľkosť epidémie

Záleží však aj na sile pandémie. Pri silných epidémiách, napríklad takých, akú malo Slovensko v januári, stotisíc dávok vakcíny zabránilo približne trom úmrtiam ľudí vo veku 30 až 39 rokov.

To však už neplatí pre ľudí mladších ako 30 rokov. Títo ľudia totižto podľa britských štatistík prakticky nezomierajú ani v prípade silnej epidémie covidu.

Po pandémii nečakajte ružové zajtrajšky. Za teplo a elektrinu sa nedoplatíme!
Jedna pandémia pomaly ustupuje, no ďalšia je na obzore. Tá zdražovacia. Po znovunaštartovaní všetkých prevádzok budú emisné povolenky nízkoprofilový tovar. A to zaťažuje ceny tepla a následne aj elektriny. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Akonáhle sa epidémia spomaľuje, napríklad do stavu, aký je teraz na Slovensku, šance na úmrtie 30-ročných sa vyrovnávajú. Ak by sa však Slovensko dostalo na úroveň Fínska či Portugalska, potom sú vakcíny od AstraZenecy väčším rizikom aj pre 30-ročných.

Odborníci však upozorňujú, že súčasný stav s covidom sa môže opäť raz zhoršiť. Príkladom je dnešná katastrofická situácia v Indii. No tu už máme dvojitú mutáciu koronavírusu, na ktorú sú prikrátke aj súčasné vakcíny.

Lengvarský: Výsledky testov vakcíny Sputnik V sú v poriadku (AKTUALIZOVANÉ)
Výsledky testov vakcíny Sputnik V sú negatívne, v poriadku. Rezort zdravotníctva dostal výsledky z Maďarska vo štvrtok (6. 5.). Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | tasr