Pfizer vyvíja tabletku na liečbu Covid-19. Môže sa dostať na trh do konca roku 2021
02 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Pfizer oznámil, že ak vývoj pilulky na liečbu Covid-19 bude pokračovať súčasným tempom a ak ju rýchlo schvália regulačné orgány, mohla byť na trhu v USA do konca roku 2021, informuje portál RT.


Pfizer v marci začal vyvíjať liek účinný proti Sars-CoV-2, ktorý spôsobuje Covid-19. Je zameraný na obmedzenie dostupnosti enzýmovej proteázy, ktorú musí vírus replikovať.

„Ak všetko pôjde dobre a budeme pokračovať súčasnou rýchlosťou a ak regulačné orgány urobia to isté, tak by mali byť pilulky k dispozícii do konca roka,“ uviedol výkonný riaditeľ Pfizer Albert Bourla.

Obmedzením schopnosti koronavírusu samoreplikovať by liek teoreticky dokázal zabrániť najhorším účinkom Covid-19. Najmä takzvanej „cytokínovej búrky“, ktorá premáha imunitný systém ľudského tela.

U ťažko oslabeného jedinca by mal imunitný systém vďaka liekom Pfizer byť schopný sám bojovať proti infekcii.

Pfizer požiadal o schválenie svojej vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov
Spoločnosti Pfizer/BioNTech oznámili, že podali žiadosť Európskej liekovej agentúre (EMA) o schválenie vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Podľa vedúceho pracovníka Pfizeru Mikaela Dolstena možno nový liek predpísať pri prvom náznaku infekcie. Bez toho, aby boli pacienti hospitalizovaní alebo v kritickej starostlivosti.

Jediným dostupným antivírusovým liekom povoleným na liečbu Covid-19 v súčasnosti je Remdesivir, ktorý však musí byť podávaný injekčne zdravotníckym pracovníkom. Keby bol nový liek od Pfizeru schválený, mohol by byť podávaný v miestnej lekárni, čím by sa uvoľnili lekárske zdroje a znížili sa návštevy nemocnice.

"Mohli by ste to dostať doma a to by mohlo zmeniť hru," dodal Bourla.

Liečba touto formou môže byť tiež účinná proti vznikajúcim mutáciám a novým variantom, je však potrebné ďalšie testovanie, aby sa to definitívne dokázalo.

Zaočkovaný Joe Biden spanikáril po tom, čo si nevedel nájsť svoje rúško (VIDEO)
Prezident Biden strávil približne 30 sekúnd hľadaním svojej ochrannej masky počas vystúpenia v americkom štáte Georgia, a to aj napriek skutočnosti, že je úplne zaočkovaný proti COVID-19, píše portál Daily Mail. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Lukáš Leca