Nebo nad Kábulom sčervenalo po výbuchu benzínovej pumpy (FOTO+VIDEO)
02 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

V sobotu vypukol na čerpacej stanici severne od afganského hlavného mesta veľký požiar. Zachvátil niekoľko nákladných vozidiel prevážajúcich pohonné hmoty. Nebo nad Kábulom sčervenalo. Požiar spôsobil výpadky elektriny v niektorých častiach mesta. Incident sa odohral uprostred nárastu násilia v krajine, informuje portál RT.


Čerpacia stanica sa nachádza v oblasti Qala-e-Murad Bek pozdĺž diaľnice, ktorá spája Kábul so severnými provinciami krajiny, informovalo ministerstvo vnútra.

Požiar sa nedal včas uhasiť a rozšíril sa na rad nákladných automobilov, ktoré čakali na vstup do Kábulu. Vozidlá boli pohltené plameňmi jedno po druhom, uviedol pre Tolo News hovorca ministerstva vnútra.



Spolu s ohňom sa do vzduchu dostal obrovský oblak čierneho dymu a sfarbil nočnú oblohu nad hlavným mestom na červeno, čo poskytlo skutočne apokalyptický pohľad.

Znepokojení obyvatelia Kábulu zverejnili fotografie požiaru na sociálnych sieťach a zároveň sa snažili uhádnuť, čo to mohlo spôsobiť.



O obetiach zatiaľ nie sú žiadne informácie, ale oblasť okolo čerpacej stanice údajne utrpela značné škody.

Katastrofa zasiahla aj elektrické vedenia, v dôsledku čoho ostali niektoré časti hlavného mesta bez elektriny.



Dôvody požiaru sú v súčasnosti nejasné, v posledných týždňoch však v Afganistane rastie násilie.



Útoky sa zintenzívnili po tom, čo americký prezident Joe Biden uviedol, že americké jednotky, ktoré sú v krajine dve desaťročia, budú z Afganistanu stiahnuté do 11. septembra. Počas mierových rozhovorov s Talibanom vo februári 2020 Bidenov predchodca Donald Trump sľúbil, že stiahnutie bude dokončená do 1. mája. Neskorší dátum odchodu údajne skupinu nahneval.

„Al-Káida hrozí USA vojnou na všetkých frontoch,“ varujú americké médiá
Uprostred toho, ako Pentagón oznámil presun z Afganistanu, americké médiá vyjadrili znepokojenie nad hroziacim obnovením terorizmu. CNN okrem toho vystúpila ako hovorca Al-Káidy, čo posilnilo túto hrozbu, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca