Pravoslávni veriaci slávia Veľkú noc: v Jeruzaleme sa rozhorel Svätý oheň
01 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Niekoľko stoviek pravoslávnych veriacich sa v sobotu v Jeruzaleme zúčastnilo na rituáli zapálenia Svätého ohňa, ktorý sa koná v Chráme Božieho hrobu na oslavu Ježišovho zmŕtvychvstania a je jedným z vrcholov pravoslávnych veľkonočných sviatkov.


Vlani bol chrám pre lockdown zatvorený a vstup mal povolený len jeruzalemský patriarcha a malý počet duchovných.

Tentoraz boli obmedzenia uvoľnené: dovnútra sa dostali pútnici, ktorí mali očkovacie preukazy alebo negatívny výsledok testu na COVID-19. Celkovo bolo do chrámu vpustených asi 2500 ľudí, čo je však štyrikrát menej, ako to bývalo pred pandémiou.

Bezpečnosť pútnikov v jeruzalemskom Starom meste, kde sa Chrám Božieho hrobu nachádza, zabezpečovalo asi tisíc policajtov. Ich hliadkovanie a počet súviseli s tragédiou, ktorá sa odohrala v noci na piatok, keď počas púte pri príležitosti sviatku Lag ba-omer v tlačenici zahynulo 45 ľudí, zväčša ortodoxných židov.

Slovensko opäť povstalo proti vláde. Na uliciach a námestiach boli tisícky nespokojných ľudí (VIDEO)
Slovensko na Sviatok práce opäť povstalo proti vláde. Na dnešný deň bol naplánovaný protest, ktorý sa mal v Bratislave konať pod názvom Slovensko povstaň. Vyzýval naň na sociálnej sieti aj exposlanec Peter Marček. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Obrad zapálenia Svätého ohňa sa každoročne vykonáva už 1600 rokov, čím je zrejme najstaršou nemennou kresťanskou liturgiou na svete, uviedol svojho času na svojom webe Český rozhlas.

Rituál sa začína okolo poludnia, keď do chrámu vstúpia izraelskí predstavitelia, symbolizujúci Rimanov z Ježišovej doby. Vnútri vojdú do edikuly (menšia sakrálna stavba), kde sa podľa tradície nachádza Ježišov hrob, a skontrolujú, či v nej nie je nič, čím by bolo možné zapáliť oheň.

Keď vylúčia možnosť podvodu, edikulu zapečatia. Až potom vstúpi do hrobky jeruzalemský patriarcha s dvoma zväzkami nezapálených sviec.

Keď opäť vyjde, sviečky horia - veriaci to považujú za zázrak - a svetlo je odovzdané patriarchom arménskej a koptskej cirkvi a potom aj zhromaždeným veriacim.

Prvomájová výzva Ivana Šimka adresovaná KDH: Vyveďme národ z biedy!
"Na Sviatok práce, ktorý je tiež spomienkou na svätého Jozefa - robotníka, sa mi žiada napísať pár slov k tomu, čo robí a čo by malo robiť KDH v oblasti hospodárskej politiky. Politická formácia, ktorá chce meniť svoju krajinu, by v tom mala mať... Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Ľudia v dave si potom od sviečok zapaľujú vlastné lampáše alebo sviečky. Oheň sa potom roznesie do rôznych kostolov v Jeruzaleme a po celom svete, kde sa použije pri bohoslužbách na Veľkonočnú nedeľu, na ktorú kresťania oslavujú Ježišovo vzkriesenie.

Jedným z účastníkov ceremoniálu bol v sobotu podľa agentúry Interfax aj ruský veľvyslanec Anatolij Viktorov, ktorý oheň odovzdal delegácii Nadácie Andreja I., ktorá ju dopraví špeciálnym lietadlom do Moskvy, a odtiaľ do viac ako 20 oblastí Ruska.

Izraelské úrady napriek epidemickým obmedzeniam povolili pristátie leteckým špeciálom z 11 krajín: Ruska, Bieloruska, Bulharska, Grécka, Gruzínska, Kazachstanu, Cypru, Moldavska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny. Ich posádky dopravia požehnaný oheň z Izraela veriacim svojich národných cirkví.

Z prvomájových reflexií: Moc imperialistov, oligarchov, mafiánov, úžerníkov, zapredancov a smotánky nechceme
Peter Nišponský hovorí, že moc imperialistov, oligarchov, mafiánov a smotánky nechceme. Patrí už medzi skôr narodených regionálnych politikov. Z Košíc si dnes dovolil pozdraviť "všetkých čestných pracujúcich, nezamestnaných, vykorisťovaných ľudí na... Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Ivan Brožík