Kissinger: Napätie medzi USA a Čínou predstavuje globálnu hrozbu
01 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou môže pohltiť celý svet a viesť k apokalyptickému konfliktu týchto dvoch vojenských a technologických gigantov. Vyhlásil to v piatok bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger.


Kissinger, ktorý ako poradca prezidenta Richarda Nixona vypracoval v roku 1971 stratégiu rozmrazovania vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom, podľa tlačovej agentúry AFP tvrdí, že kombinácia ekonomických, vojenských a technologických síl daných dvoch superveľmocí predstavuje väčšie bezpečnostné riziko než kedysi studená vojna medzi USA s bývalým Sovietskym zväzom.

Naštrbené vzťahy s Čínou sú "najväčším problémom pre Ameriku, najväčším problémom pre svet", vyhlásil Kissinger (97) na fóre o globálnych problémoch, ktorý usporiadal McCainov inštitút. "Ak to nedokážeme vyriešiť, bude hroziť studená vojna medzi Čínou a USA, ktorá zasiahne celý svet," zdôraznil. Pokrok v jadrovej technológii a v oblasti umelej inteligencie podľa neho znásobuje hrozbu katastrofického scenára.

Čína kritizuje americké sankcie: Podporíme Rusko a požadujeme, aby ho USA rešpektovali
Čína kritizuje nové americké sankcie uvalené na Rusko. Bude spolupracovať s partnermi v Moskve na ochrane pred vonkajšími zásahmi. Vyzýva Washington, aby zvolil iný prístup, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Kissinger ďalej uviedol, že studená vojna medzi USA a ZSSR bola skôr jednorozmerná, zameraná na preteky v jadrovom zbrojení.

"Sovietsky zväz nemal žiadnu ekonomickú kapacitu, len vojensko-technologickú. Čína je však obrovskou ekonomickou mocnosťou a zároveň význačnou vojenskou silou," poznamenal Kissinger.

Politika USA voči Číne musí mať dvojaký prístup - stavať pevne na svojich zásadách a vydobyť si rešpekt Číny, a zároveň udržiavať s Pekingom neustály dialóg a nachádzať oblasti pre vzájomnú spoluprácu, zakončil veterán americkej diplomacie.

Čína rozširuje sféru svojho vplyvu a jadrový arzenál. Hrozí anexia Taiwanu? (Frank Fang)
Komentár Franka Fanga (The Epoch Times) Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová