Konšpiračné video zdramatizovalo záhadu Taliana mučeného a zavraždeného v Egypte (Damian Wilson)
01 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Komentár Damiana Wilsona (RT)


Je to prípad, ktorý sa dotkol Talianska a Egypta. Konšpiračné video označilo zavraždeného Giulia Regeniho za špióna. Naznačil, že súdny proces so štyrmi egyptskými spravodajskými dôstojníkmi za jeho zabitie je zlý pre obchodné vzťahy medzi Egyptom a Talianskom.



Egyptská tajná služba zasahuje

Záhadná smrť doktoranda z Cambridgeskej univerzity Giulia Regeniho je viac zamotaná ako cestoviny fusilli z rodného Talianska. Čoskoro by sa mal uskutočniť dlho očakávaný proces so štyrmi agentmi egyptskej tajnej služby, ktorí boli obvinení z jeho únosu a vraždy.

Predbežné pojednávania v procese s Tárikom Saberom, Aserom Ibrahimom, Heshamom Helmím a Magdím Abdom Al Šarífom, ktoré sa mali začať vo štvrtok po piatich rokoch vyšetrovania, sa náhle zastavili. Jeden z obvinených bol prinútený ísť do karantény kvôli Covid-19. Proces je teraz naplánovaný na 25. mája.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí: Západ spustil koordinovanú dezinformačnú kampaň
Západné krajiny uskutočňujú vopred naplánovanú dezinformačnú a politickú kampaň. Jej cieľom je politika ekonomického vyčerpania a medzinárodnej izolácie Ruska. Vyhlásila to v sobotu 1. mája oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria... Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Konšpiračné dielko v arabčine

Kým nepredvídaný incident bol nepríjemným začiatkom, zlovestné kroky viedli k zastaveniu spravodlivosti pri náhlom objavení 50-minútového videa s názvom The Story of Regeni na Facebooku a YouTube. Nemotorný pokus, ktorý ma za cieľ odviesť pozornosť od pravdy smrti 28-ročného Regeniho.



Konšpiračný rozprávač s hudbou zo špionážneho trileru v pozadí po arabsky hovorí o doktorandovi ako o špiónovi zo Západu. A s kontaktmi na Moslimské bratstvo, ktoré sa snaží rozdúchavať problémy medzi v odboroch organizovanými pouličnými predavačmi.

Rastúca hrozba jadrovej vojny je najdôležitejšou záležitosťou na svete (Caitlin Johnstone)
Na Zemi neexistuje naliehavejšia záležitosť ako hroziaca možnosť, že každý môže zomrieť v jadrovej vojne. Je to šialenstvo, že o tom nehovoríme stále, píše vo svojom komentári Caitlin Johnstone. Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca


Falošný dokument predstavuje teóriu, že na Talianovi s titulom bakalár v odbore arabčina a politológia je niečo čudné. Rozprávač sa stále pýta: „Kto ho poslal?“ Pritom sa k nemu pripájajú napríklad bývalý taliansky šéf vzdušných síl Leonardo Tricarico a exminister komunikácií Maurizio Gasparri, píše Damian Wilson.

Predseda parlamentnej vyšetrovacej komisie pre smrť Giulia Regeniho, Erasmo Palazzotto, odsúdil ich účasť na tvorbe filmu a uviedol: „Je veľmi vážne, že sa talianski politickí a vojenskí predstavitelia prepožičali tejto nepríjemnej operácii. Gasparri zdiskreditoval nielen Regeniho, ale aj svoju vlastnú krajinu.“

Jedna z osôb, s ktorými sa v dokumente diskutovalo, bývalá talianska ministerka obrany Elisabetta Trentová, vyjadrila hrôzu z podvodu. Verila, že pomáha s dokumentom o diplomatických a hospodárskych vzťahoch medzi Talianskom a Egyptom.

Zaočkovaný Joe Biden spanikáril po tom, čo si nevedel nájsť svoje rúško (VIDEO)
Prezident Biden strávil približne 30 sekúnd hľadaním svojej ochrannej masky počas vystúpenia v americkom štáte Georgia, a to aj napriek skutočnosti, že je úplne zaočkovaný proti COVID-19, píše portál Daily Mail. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


„Ľutujem svoju účasť na tomto hanebnom svinstve. Keby som vedela, že môj rozhovor by skončil v dokumente, ktorý považujem za hanebný a neprijateľný, samozrejme, nikdy by som k tomu nedala súhlas,“ uviedla pre denník La Stampa.

Falošný dokument sa nepokúša zistiť, kto zabil Regeniho, ale zdá sa, že sa snaží zbaviť egyptskú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) s čímkoľvek, čo by malo niečo spoločného s jeho vraždou. To všetko napriek tomu, že v noci, keď zmizol, bol doktorand spozorovaný na káhirskej policajnej stanici a v ústredí Národnej bezpečnostnej agentúry dvoma samostatnými svedkami, ďalej píše vo svojom komentári Damian Wilson.

Jeho telo bolo nájdené o deväť dní neskôr, 3. februára 2016, popri púštnej diaľnici Káhira/Alexandria a len kilometer od sídla NSA, samotná blízkosť by mala obmedziť zapojenie spravodajských služieb. Argument znie: „Aký druh bezpečnostnej agentúry by vyhodil polonahú mŕtvolu cudzinca nesúceho jasné známky dlhotrvajúceho mučenia na jej vlastný prah?“

USA obvinili Rusko z energetického útoku na vojakov v Sýrii. Otrávili si ich však sami jedlom
Keď americkí vojaci umiestnení v Sýrii záhadne ochoreli, predstavitelia USA rýchlo obvinili Rusko, že je za tým jeho energetická zbraň. Vyšetrovanie odhalilo, že vinníkom bolo skazené jedlo, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Jedna odpoveď, ktorá má zmysel, sa našla v dokumente zaslanom talianskemu veľvyslanectvu vo Švajčiarsku, ktoré tvrdilo, že egyptská vojenská spravodajská a prieskumná agentúra zavraždila doktoranda. Potom nechala Regeniho telo blízko ústredia jeho konkurenčnej NSA v snahe uviesť prípad do rozpakov a zdiskreditovať konanie pokračujúceho bratovražedného sporu medzi týmito dvoma agentúrami.

Ďalej sa toto video venuje aj zdĺhavému opisovaniu spôsobu, akým sa Rím postavil k vyšetrovaniu, hoci realita je taká, že Taliani aj Egypťania boli voči sebe navzájom podozriví. Nedôvera, ktorá za posledných päť rokov vzrástla, je dôvodom, prečo Egypt nedokázal vydať štyroch podozrivých a odmietol uznať taliansky právny proces. Muži, ktorí stále slúžia agentom NSA, budú súdení v ich neprítomnosti.

Bývalý vyšetrovateľ z Pentagónu varuje, že "na našom nebi niečo je, ale netušíme, čo to je"
Luis Elizondo údajne viedol zaniknutý program americkej armády na identifikáciu pokročilých hrozieb leteckého priemyslu. Teraz sa vyjadril k problematike UFO a hovorí, že na našom nebi "niečo" je, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Falošný dokument končí veľmi jasnou správou - výsledok procesu so štyrmi spravodajskými agentmi by mohol mať vážne následky pre vzťahy medzi Egyptom a Talianskom. A práve tu treba hľadať stopy k identite filmára. Pretože keď hovoríte o Egypte a Taliansku, hovoríte o talianskom energetickom gigante Ente Nazionale Idrocarburi (ENI). Hovoríte o obrovskom plynovom projekte Zohr spoločnosti ENI pri severnom pobreží Egypta, nových ropných vrtoch, ktoré sa práve vyvŕtali v Západnej púšti, a o zásadných spojeniach medzi Káhirou a vládou podporovaným ENI, čo je kľúčom k energeticky citlivým potrebám Talianska.

Šéf ENI Claudio Descalzi nastolil otázku Regeniho smrti u egyptského prezidenta Abdala Fattáha el-Sísího najmenej trikrát a v denníku New York Times sa o ňom hovorilo, že na vyriešenie prípadu si vyžiadal pomoc talianskych spravodajských služieb.

Descalzi vyhlásil, že „príslušné orgány vyvíjajú maximálne úsilie na nájdenie odpovedí, na ktoré Regeniho rodina čaká, čo je dôležité aj pre nás, pretože úcta ku každému človeku je základom našej práce v rozvoji Egypta.“

Pfizer požiadal o schválenie svojej vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov
Spoločnosti Pfizer/BioNTech oznámili, že podali žiadosť Európskej liekovej agentúre (EMA) o schválenie vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Nemôžem byť jediný, komu sa zdá čudné, že obchodný titán by sa mal zaoberať vyšetrovaním vraždy doktoranda z cudzej krajiny a potom tvrdiť, že ak to sa to nevyrieši, bude celá záležitosť zlá pre biznis, pokračuje vo svojom komentári Damian Wilson.

Pretože to bol presne ten istý bod, pre ktorý sa vytvoril záhadný dokument. A hoci tlak vyvíjaný na vyšetrovanie brutálneho mučenia a vraždy nevinného univerzitného doktoranda z Talianska v konečnom dôsledku podkopal úsilie o hľadanie pravdy, talianska a egyptská vláda sú prinajmenšom v jednom ohľade na jednej strane.

Pre cynika je ich cieľ jasný. Poďme s touto nešťastnou Regeniovou záležitosťou skoncovať prostredníctvom vysoko postaveného procesu pred súdom, ktorý nezahŕňa žiadneho vinníka, a potom pokračujme v dôležitých veciach, ako je zarábanie peňazí, dodáva na záver Damian Wilson.

USA vyslali do Afganistanu ďalšie jednotky aby "chránili" sťahujúcich sa vojakov
Americká armáda sa začala po viac ako 20 rokoch sťahovať z Afganistanu. Avšak v súčasnosti bude počet vojakov rásť. Prídu, aby „chránili“ odchádzajúce sily, uviedol Biely dom, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Lukáš Leca