Bulharský zbrojár vyvracia tvrdenia českej BIS: „Zbrane sme nikam previezť neplánovali!“
21 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Výbuch muničného skladu neďaleko moravskej obce Vrbětice otriasa politickou scénou vo viacerých krajinách. Verziu, že zbrane a munícia, ktoré tam boli, mali ísť na Ukrajinu, vyvracia predajca z Bulharska. Chceli ho údajne aj otráviť.


Českí vyšetrovatelia a tajná služba BIS prišli po siedmich rokoch s verziou, že zbrane a munícia, z vybuchnutého skladu, patrili bulharskému predajcovi zbraní Emilianovi Gebrevovi. Vraj boli určené pre Ukrajinu. To podľa portálu spravodaj.net vyvracia bulharský zbrojár. A tak je česká verzia takpovediac v troskách.
Doteraz žiadny vyšetrovací orgán nepožiadal EMCO o poskytnutie informácií

Českí vyšetrovatelia pracujú s verziou, že obaja príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU zrejme plánovali, že munícia vybuchne až Bulharsku. Cieľom mal byť práve Emilian Gebrev, ktorý mal dodávať zbrane na Ukrajinu. Tam v tom čase zúril vojnový konflikt s Ruskom. Generálny prokurátor Pavol Zemana si myslí, že útok vo Vrběticiach nebol namierený proti Českej republike, ale práve proti Gebrevovi. Munícia iba vybuchla predčasne. „Bol to útok na tovar, ktorý patril bulharskému zbrojári,“ povedal český premiér Andrej Babiš.

„V období niekoľko mesiacov pred výbuchmi v Českej republike, počas nich a najmenej jeden rok po nich spoločnosť EMCO neuskutočnila a ani neplánovala prepraviť majetok z dotknutých skladov, či už do Bulharska, alebo do akejkoľvek inej krajiny,“ odmieta v tlačovom vyhlásení Gebrevova spoločnosť EMCO, že by plánovala previezť muníciu z Česka na Ukrajinu. Naopak, spoločnosť tvrdí, že „doteraz žiadny vyšetrovací orgán nepožiadal EMCO o poskytnutie informácií v tejto záležitosti“, ale je ochotná na vyšetrovaní spolupracovať.

Šokujúce slová Babiša krátko po výbuchu v muničáku vo Vrběticiach. TOTO vás dostane (VIDEO)
Prípad výbuchu v muničnom sklade pri moravskej obci Vrbětice vyvoláva stále veľa otáznikov. Českí vyšetrovatelia a tajná služba to v uplynulých dňoch hodili na dvoch ruských agentov. O tom, že to nemuselo byť celkom tak, hovorí vo videu na svojom... Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Bulharského obchodníka so zbraňami chcel niekto dokonca aj otráviť

„Predpoklady o motívoch a príčinách výbuchov musia byť objasnené českými vyšetrovacími orgánmi. Ako je zrejmé z doteraz vykonaných verejných vyhlásení, mnohé z nich sú rozporuplné a niektoré sa dokonca navzájom vylučujú,“ bráni sa ďalej spoločnosť EMCO.

Zástupcovia českej vlády v týchto dňoch uvádzajú, že okrem Ukrajiny mohli byť zbrane určené sýrskym rebelom. Bulharský zbrojár Gebrev však aj túto verziu odmietol s tvrdením, že motívom bol zrejme pokus o prevzatie jeho firmy konkurentom, ktorý si na to najal ruských agentov. Gebzev sa totiž už v minulosti opakovane sťažoval, že bulharské orgány neberú celú záležitosť dostatočne vážne.

Generálny prokurátor už vlani pozastavil vyšetrovanie, čo vzbudilo údiv v Bulharsku i zahraničí. Po najnovších zisteniach českých vyšetrovateľov sa bývalý bulharský minister obrany Bojko Noevo, ktorý je známy blízkym vzťahom ku Gebrevovi, pýta: „Prečo dochádzalo k systematickému bráneniu vyšetrovaniu otravy Gebreva a (vyšetrovanie) bolo nakoniec zastavené?“

Vývoj situácie teda naznačuje, že s výbuchom vo Vrběticiach súvisí medzinárodný boj medzi „obchodníkmi so smrťou“. A takým je aj Emilian Gebrev. Čo po týchto slovách Gebreva povedia Babiš s Hamáčkom Rusku a všetkým, ktorí chcú vyhosťovať ich diplomatov?

Ex-siskár Forisch o výbuchu v ČR: Politici klamú a zametajú stopy vedúce k teroristom
Bývalý spravodajský dôstojník SIS Pavol Forisch vidí v kauze výbuchu munície v českých Vrběticiach vládne sprisahanie. Má zakryť obchody so zbraňami a podporu terorizmu z najvyšších miest. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | René Skalný