Španielsko bude očkovať vakcínou od AstraZeneca iba ľudí nad 60 rokov
08 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Španielsko bude očkovať vakcínou od AstraZeneca iba ľudí nad 60 rokov. Úrady to uviedli s odvolaním sa na varovanie EMA pred zriedkavým, ale závažným vedľajším účinkom vakcíny. Informuje portál RT.


Španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová v stredu večer uviedla, že vakcína Oxford-AstraZeneca sa bude v budúcnosti podávať iba ľuďom nad 60 rokov. Rozhodnutie bolo prijaté po virtuálnom stretnutí regionálnych ministrov zdravotníctva po oznámení Európskej liekovej agentúry (EMA).

EMA uviedla, že s vakcínou od AstraZeneca by malo byť sprevádzané varovanie pred rizikom vzniku krvných zrazenín ako jedným z veľmi zriedkavých vedľajších účinkov vakcíny.

Zdravotníckym pracovníkom aj zaočkovaným je potrebné pripomenúť, že „nezvyčajné krvné zrazeniny s nízkym počtom krvných doštičiek“ zostávajú „veľmi zriedkavým vedľajším účinkom“, uviedla EMA. Dodala, že výhody očkovacej látky prevyšujú súvisiace riziká.

Británia pozastavila očkovanie detí vakcínou od AstraZeneca
Očkovanie detí vakcínou od AstraZeneca bolo pozastavené. Britský regulačný úrad pre lieky skúma možnú súvislosť so zriedkavými krvnými zrazeninami v mozgu, ktoré sa objavili u niektorých zaočkovaných dospelých, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Viac ako dva milióny Španielov už dostali prvú dávku anglo-švédskej vakcíny. Dariasová údajne uviedla, že vláda sa nerozhodla ako napredovať v tejto otázke a čaká na usmernenie zo strany EÚ.

Výbor pre bezpečnosť EMA preskúmal 62 prípadov trombózy v mozgu a 24 prípadov trombózy splanchnických žíl u ľudí, ktorí dostali vakcínu v EÚ a Veľkej Británii k 22. marcu. Medzi 25 z nich bolo celkovo 18 smrteľných prípadov. Väčšina nahlásených prípadov krvných zrazenín sa týkala žien mladších ako 60 rokov, ku ktorým došlo do dvoch týždňov od očkovania.

Európska únia je vítaná v novom „Veľkom euroázijskom partnerstve“, oznámila Moskva
Nová koalícia národov podporovaná ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mohla viesť od európskeho pobrežia Atlantiku až k Japonskému moru. Uviedla Moskva a dodala, že bude otvorená pre každú krajinu v Eurázii, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca