Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že USA sú pripravené zrušiť sankcie voči Iránu
08 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Ministerstvo zahraničných vecí USA naznačilo ochotu zrušiť sankcie voči Iránu, ktoré sú v rozpore s jadrovým paktom z roku 2015. Dodáva však, že Teherán bude musieť urobiť isté ústupky. Irán to už v minulosti odmietol, informuje portál RT.


"Sme pripravení prijať potrebné opatrenia k návratu do súladu s JCPOA. Vrátane odstránenia sankcií, ktoré sú v rozpore s JCPOA," uviedol hovorca ministerstva Ned Price.

Price dodal, že nevie uviesť presné sankcie, ktoré sa majú zrušiť. Ani časový rámec, v ktorom by sa to malo uskutočniť. Vyhlásenie prišlo po tom, čo obe strany uzavreli druhý deň nepriamych rozhovorov o vdýchnutí nového života jadrovej dohode. Aj keď Price uviedol, že dialóg je zatiaľ „konštruktívny“, varoval pred „dlhou cestou“. Naznačuje to pretrvávajúce nezhody v otázke, kedy a ako sa ktorákoľvek zo strán vráti k dodržiavaniu dohody.

Pred začatím viedenských rozhovorov Irán jasne uviedol, že nebude akceptovať žiadny „postupný plán“ na zrušenie amerických sankcií výmenou za vlastné ústupky. Trvá na tom, aby boli sankcie zrušené skôr, ako bude uvažovať o prijatí akýchkoľvek opatrení.

Európska únia je vítaná v novom „Veľkom euroázijskom partnerstve“, oznámila Moskva
Nová koalícia národov podporovaná ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mohla viesť od európskeho pobrežia Atlantiku až k Japonskému moru. Uviedla Moskva a dodala, že bude otvorená pre každú krajinu v Eurázii, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Teherán tento postoj zastáva už dlhšie. Tvrdí, že to bol Washington, kto prvý porušil dohodu za exprezidenta Donalda Trumpa.

Zdá sa však, že Price v stredu zopakoval ponuku „krok za krokom“ a nazval ju „dodržiavaním súladu“ - čo je myšlienka, ktorú Islamská republika už odmietla.

Hovorca tiež odmietol hovoriť o možnosti zrušenia sankcií nesúvisiacich s jadrovou energiou. Uviedol iba, že USA a ich spojenci prinútia Irán „zodpovedať“ sa za údajné „porušovanie ľudských práv, podporu terorizmu, program balistických rakiet“.

Británia pozastavila očkovanie detí vakcínou od AstraZeneca
Očkovanie detí vakcínou od AstraZeneca bolo pozastavené. Britský regulačný úrad pre lieky skúma možnú súvislosť so zriedkavými krvnými zrazeninami v mozgu, ktoré sa objavili u niektorých zaočkovaných dospelých, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca