Irán potvrdil útok na ich nákladnú loď zakotvenú pri Jemene, plavidlo utrpelo „menšie škody“
07 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Irán potvrdil, že došlo k útoku na ich nákladnú loď MV Saviz, ktorá je zakotvená pri Jemene v Červenom mori. Plavidlo utrpelo „menšie škody“. Podľa Teheránu sa plavidlo využívalo v proti-pirátskych operáciách, informuje portál RT.


Teherán v utorok oznámil útok na MV Saviz. Tamojšie ministerstvo zahraničia uviedlo, že počas incidentu utrpelo iba „menšie škody“.

"Výbuch nastal v utorok ráno neďaleko džibutského pobrežia a spôsobil menšie škody bez obetí na životoch. Plavidlo bolo civilnou loďou, ktorá chránila región pred pirátmi,“ informoval hovorca ministerstva zahraničia Saeed Khatibzadeh.

Hovorca uviedol, že plavidlo sa používalo v proti-pirátskych operáciách v Červenom mori a Adenskom zálive. Tento región bol v minulosti ohniskom námorného pirátstva. Piráti usadení vo vojnou zmietanom Somálsku opakovane útočili na obchodné plavidlá a zajímali ich za účelom výkupného.

Taiwan uskutoční vojenské cvičenia simulujúce „nepriateľskú inváziu“ uprostred rastúceho napätia s Čínou
Taiwan uskutoční vojenské cvičenia predstavujúce útok z čínskej pevniny. Ide o súčasťou každoročných vojnových hier. Zahŕňajú počítačové simulácie a nácvik živej streľby, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Útok je v súčasnosti predmetom ďalšieho vyšetrovania, uviedol Khatibzadeh. Teherán túto udalosť posunie medzinárodným námorným orgánom. Irán sa doteraz zdržal obviniť z útoku akýkoľvek subjekt alebo krajinu.

Incident je posledným zo série záhadných útokov na nákladné lode a tankery, ktoré tento región sužujú už mesiace. Začiatkom tohto roka sa zintenzívnili. Koncom februára zasiahlo izraelské plavidlo Helios Ray výbuch v Ománskom zálive. V polovici marca utrpela iránska nákladná loď Šahr-e Kord v Stredozemnom mori malú explóziu. Neskôr toho mesiaca bola údajne izraelská nákladná loď Lori poškodená pri raketovom útoku, keď sa plavila v Arabskom mori.

Teherán aj Tel Aviv sa zo záhadných útokoch vinia navzájom.

Irán uvítal „konštruktívne“ rozhovory o jadrovej dohode. Ponuku rozmrazenia aktív 1 mld. USD odmietol
Irán odmietol návrh USA na zastavenie obohacovania uránu nad 20 percent výmenou za rozmrazenie aktív v hodnote 1 miliardy dolárov. Uviedol to hlavný vyjednávač Teheránu po prvom kole rokovaní o obnovení jadrovej dohody z roku 2015, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca