Primátor Žiaru zohnal Ivermektín, no chaos na najvyšších miestach mu hádže polená pod nohy
12 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Ivermektín mali v Žiari nad Hronom dostať priamo všeobecní lekári, ktorí s jeho používaním pri liečbe covidu nemajú problém. Napokon však po podnete, ktorý dostal samosprávny kraj, skončí v lekárni, informuje portál Aktuality.sk.







Na Slovensku je Ivermektín dosiaľ neregistrovaný liek, no na jeho používanie pri liečbe Covid-19 dalo v januári povolenie ministerstvo zdravotníctva. No liek sa nesmie vydávať priamo v ambulanciách, to je podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv protizákonné. Ak je liek v lekárňach, o porušenie zákona nejde.


Primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal potvrdil, že jeho prvotným zámerom bolo, aby bol liek k dispozícii priamo u lekárov. Sám v jeho účinnosť pri liečbe koronavírusu verí na základe skúseností jeho známych, ale aj niektorých lekárov.

K tomu, aby sa začal obzerať, kde sa dá Ivermectin zohnať, ho vyprovokovala najmä zvyšujúca sa úmrtnosť. V matričnom obvode, do ktorého patrí mesto a jeho blízke okolie, sa podľa Antala počet mŕtvych bežne pohyboval okolo 35 za mesiac, v januári však toto číslo stúplo na 109. Žiarska všeobecná nemocnica spádová minimálne pre tri okresy už týždne hlási plné covid oddelenie.

Minister Krajčí podá demisiu ešte dnes, nechce zámienky na pád vlády (AKTUALIZOVANÉ)
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podá v piatok svoju demisiu. Nechce, aby termín jeho odchodu bol ďalšou zámienkou na povalenie vlády. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr


„Chceli sme, aby k tomuto lieku mali ľudia prístup, lebo z pultov lekární by podľa môjho názoru zmizol za dva dni. Ide nám o to, aby sa dostal k tým, ktorí ho skutočne potrebujú, o čom rozhodne práve ich všeobecný lekár, a nie, aby si ho v čase jeho nedostatku "do šuflíka" zabezpečovali takí, ktorí ho možno ani nevyužijú," zdôvodňoval pre Aktuality.sk.
Pôjde do lekárne

Myslí si tiež, že ak by bol liek k dispozícii u lekárov, nezvyšovala by sa zbytočne mobilita pozitívnych. „Nemuseli by chodiť do lekární. Ale keďže sme sa dozvedeli, že je problém v súvislosti s platnou legislatívou, pôjde liek napokon do lekárne. Nechceme spôsobiť problémy lekárom, ktorí sa ho rozhodli predpisovať," povedal Antal.

Na otázku, či si nemyslí, že preplácanie konkrétneho lieku z mestského rozpočtu môže byť precedensom, odpovedal: „Neštandardná a mimoriadna situácia si vyžaduje neštandardné a mimoriadne opatrenia a kroky. Robí ich aj vláda, nielen my."

Chmelár: Kríza bude trvať dovtedy kým bude trvať táto vláda
Politický analytik Eduard Chmelár na facebooku komentuje dramatické udalosti včerajšieho dňa. Na mušku si zobral "memorandum" vládnych strán, ktorým akože odvrátili rozpad koalície, ale aj zadržanie šéfa SIS Pčolinského. Predčasné voľby sú podľa... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Michal Filek


Preplatenie tisícky dávok lieku spolu za približne 2 500 eur nepovažuje za veľký výdavok, mesto na ne použije "covidové peniaze". „Vnímam to podobne, ako keď sme seniorom nakúpili rúška či respirátory," okomentoval rozhodnutie.

Od začaitku marca bolo na Slovensko dovezených takmer 35-tisíc balení Ivermectinu. V najbližších týždňoch sa očakáva ďalších približne 60-tisíc balení. Ivermectin je antiparazitikum, ktoré má podľa stanoviska rezortu aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri Covid-19. Liek sa má podávať ako súčasť ďalšej liečby.

Šimečka: Bola to fraška, ktorú máločo prekoná
Michal Šimečka je síce progresívec, ale do vlády sa obúva pravidelne. Aj včera večer komentoval udalosti, ktoré sa na Slovensku za 24 hodí stali. Vláda z toho vyznela doslova tragicky. Veď posúďte. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Michal Filek