Prezidentka prijala demisiu ministra zdravotníctva, rezort dočasne povedie Heger
12 | 03 | 2021 I tasr

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v piatok demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Rezort bude dočasne viesť minister financií Eduard Heger.


Krajčí oznámil svoj koniec vo funkcii vo štvrtok (11. 3.) s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. Premiér Igor Matovič (OĽANO) pôvodne avizoval, že z funkcie odíde postupne. Chcel tiež, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie vakcínou Sputnik V. Meno nového ministra ešte nepovedali.

Vládna koalícia dohodu o svojom ďalšom fungovaní napokon neoznámila, hoci predseda Sme rodina Boris Kollár a šéf SaS Richard Sulík vo štvrtok napoludnie tvrdili, že kríza v koalícii sa skončila. Po neskoršej Matovičovej tlačovej konferencii o postupnom odchode Krajčího sa situácia zmenila, Sulík ohlásil ďalšie rokovania.

Krajčí následne v piatok ráno oznámil, že končí hneď, aby nebol ďalšou zámienkou na povalenie vlády. Sulík v piatok povedal, že Matovič svojím vystúpením zrušil dohodu a SaS svoj ďalší postup oznámi v pondelok 15. marca.

Vládna kríza prepukla po nákupe ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá nie je v EÚ zatiaľ registrovaná. Napätie v koalícii je dlhodobo. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády.

Matovič pošliapal memorandum ešte pred schválením. Z koaličnej drámy je nechutná fraška
Situácia je momentálne vážna, vládna kríza pokračuje. Pre médiá to na Úrade vlády SR uviedla vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Dodala, že v strane sa budú v piatok rozprávať o aktuálnej situácii. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr