Kazachstan sa chystá uviesť na trh vlastnú vakcínu proti Covid-19
11 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Kazachstan by mohol čoskoro začať vyrábať vlastné vakcíny proti Covid-1. Blíži sa k dokončeniu poslednej fázy testov, informuje portál RT.


Vedci stojaci za projektom v stredu oznámili, že „hromadná výroba vakcíny sa plánuje na apríl“. Podľa nich vakcína v súčasnosti prechádza treťou skúškou klinických testov. Tvrdia, že preparát „preukázal vysokú bezpečnosť a dobrú imunitnú odpoveď". Výskum bude úplne dokončený do júna.

Tento vzorec, známy ako QazCOVID-in, bol vytvorený tímom Výskumného ústavu pre problémy biologickej bezpečnosti (NISKhI), ktorý sa nachádza vo vzdialenom mieste na juhu krajiny. NISKhI, ktorý bol pôvodne založený ako tajné sovietske zbrojné laboratórium zaoberajúce sa vírusmi, "si vybudoval odborné znalosti vo vysoko patogénnych a exotických chorobách“, tvrdí americká dozorná agentúra NDI, ktorá má na starosti chemické a biologické zbrane.

Myši a morčatá, ktorým aplikovali Sputnik V, sa majú dobre, testy pokračujú
V Šarišských Michaľanoch sa v súčasnosti testuje ruská vakcína Sputnik V na myšiach a morčatách, pričom ich zdravotný stav je vyhovujúci. Definitívny výsledok bude v pondelok, informujú Hospodárske noviny. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár


V roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu Moskva znížila financovanie ústavu a mnoho jej vedcov odišlo namiesto toho do Ruska. Odvtedy kazašské úrady pracovali na jeho prestavbe na inovatívne, pokojné výskumné centrum pri zachovaní zamerania na vírusové ochorenia.

Od zistenia prvých prípadov v marci malo viac ako 270 000 ľudí pozitívny test na Covid-19 v tejto stredoázijskej krajine, ktorá je domovom 18,5 milióna obyvateľov. Prevažná väčšina sa uzdravila, bolo zaznamenaných viac ako 3 100 úmrtí.

Švédski vedci sa domnievajú, že Sputnik V môže byť účinnejší ako iné vakcíny
Švédski vedci, ktorí spojili sily s nemeckými a holandskými kolegami, zistili, že niektoré vakcíny používajú iný vstupný mechanizmus. To vysvetľuje ich vyššiu mieru účinnosti, informuje portál TASS. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár