Emotívne a smutné slová lekára: Chce sa mi plakať. Som COVID-19 depresívny!
11 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Azda nikto nepochybuje o tom, že najvyťaženejšími ľuďmi počas pandémie COVID-19 sú zdravotníci. Jeden z nich, lekár anesteziológ Vlado Kostelník vyjadril svoje pocity v statuse, ktorý zverejnil na sociálnej sieti.


Už viac ako rok zápasí aj Slovensko s koronavírusom. Teda najviac lekári spolu so zdravotnými sestrami v nemocniciach, kde doslova bojujú o ľudské životy. A že aj oni už toho majú dosť, svedčí emotívny status lekára Vladimíra Kostelníka.
Som len anestéziológ a nie Pán Boh, dokážem len možné a nedokážem nemožné

„Som Covid-19-depresívny! Za bežných okolností by som bol doma a mal už deti uložené, rozprávky dočítané, ležal v kľude v posteli. Za súčasných okolností, kedy som za posledných 10 dní strávil 120 hodín v práci, som aktuálne prišiel na lekársku izbu a chce sa mi plakať,“ priznáva Vlado Kostelník.

Dodáva: „Nie nad sebou, ale nad ostatnými. V prvom rade nad mojimi pacientami, ktorým neviem pomôcť, a v druhom rade nad všetkými hlupákmi, ktorí svojou sebeckosťou dopustili toto celé a ktorých nie je vlastne ani možné spočítať - tak ich je veľa.“



„Uvažujem, či mám aktuálne ešte 5 minút času alebo možno aj 50, kým mi znova zazvoní telefón a kým sa pôjdem opäť obliecť ako na výlet do kozmu len aby som so zvesenými ramenami pozeral cez šmuhy na ochrannom štíte na to, ako sa niekto trápi a ako mám úplne zviazané ruky. Pretože predo mnou už všetci (samotný pacient, jeho obvodný lekár, internista), kompletne všetci skúsili všetko možné. Ja som ale len anestéziológ, a nie Pán Boh. Tiež dokážem len možné a nedokážem nemožné. Avšak, čaká sa odo mňa, aby som rozhodoval o niekoho živote, ako keby som Pánom Bohom mal byť,“ píše smutne anesteziológ.

„Lôžka sú limitované, technika je limitovaná, personál je už dávno za limitom. A ľudia naďalej nechápu. Ale vlastne ani ja už nechápem nikoho a nič. Som Covid-19-depresívny!“ uzatvára emotívny a veľmi smutný status doktor Vladimír Kostelník.

Desivé: Lekári v nemocniciach už musia rozhodovať, kto ešte má šancu na život a kto nie
Situácia v našich nemocniciach je už kritická a denne v nich zomiera takmer stovka pacientov na COVID-19. Lekári sa už musia rozhodovať, koho na prístroje napoja, a kto už nemá šancu žiť. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik