Ruský kozmonaut na ISS vyriešil niekoľkomesačný problém vedcov - vzal vŕtačku a tmel a trhlinu utesnil
07 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Ruský MacGyver - inak nemožno nazvať kozmonauta Sergeja Ryžikova, ktorý presne podľa seriálového hrdinu zastavil únik vzduchu z vesmírnej stanice ISS. Minimálne od októbra z jej ruského modulu Zvezda  unikal vzduch. Na definitívnu opravu stačila vŕtačka, vrecúško s čajom a tmel.


Nie, nejde o fikciu, ani vtip. Informáciu priniesol pred niekoľkými hodinami portál vpk.name. Modul Zvezda je kľúčovou časťou ruskej časti stanice. Postavila ju firma RKK Energija a na obežnú dráhu v roku 2000 vyniesla raketa Proton. Má valcový tvar s dĺžkou 13 metrov, maximálnym priemerom 4,15 metra a sú v nej sústredené ruskej vedecké prístroje.

Sergej Ryžikov, zdroj - TS Hviezdne mestečko


V uzavretom úseku modulu, kde sa trhlina nachádza, trvale od októbra klesal tlak. Ruský kozmonaut Sergej Ryžikov sa trošku prehrabal v zásobách, ktoré na stanicu priviezol naposledy pred mesiacom nákladný modul Progress MS-16, vybral si vŕtačku, lepiacu pásku a tmel. Po vystúpení zo Zvezdy do otvoreného kozmického priestoru prišiel k trhline. Jej polohu identifikovali pomocou vrecúška čaju, ktoré sa zahojdalo v prúde unikajúceho vzduchu.

Ryžikov vyvŕtal dierky na oba konce trhliny v telese modulu Zvezda. (Robí sa to bežne napríklad na čelných sklách automobilov, aby sa prasklina nerozťahovala.) Opravársku kontrolu aj jej úspech v podobe vyriešenia problému oznámilo aj riadiace centrum stanice pod hlavičkou agentúry NASA.

"Vŕtanie je ukončené, všetko je v poriadku," uviedol stroho kozmonaut. Prvýkrát objavili trhlinu dlhú 4,5 cm kozmonauti v októbri minulého roka. Bola dočasne zapečatená páskou a potom náplasťou.

Nie je isté, či v module nie je trhlín viac. Kozmonauti ich pôvodne vytipovali šesť, ale pri podrobnejšej prehliadke v septembri zistili, že vzduch uniká iba na jedinom mieste. Teraz plášť modulu prehľadajú ešte podrobnejšie mikroskopom. Vzduch neuniká, času je dosť a technológiu prípadnej ďalšej opravy už majú obyvatelia ISS v malíčku.

Varovanie NASA: Asteroid veľký ako štadión mieri k Zemi
Americká vesmírna agentúra varuje pred salvou vesmírnych hornín smerujúcich na Zem, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková