České médiá: Matovič sa ospravedlnil Ukrajincom za nevhodný vtip a výrobca Sputniku V môže zrušiť dodávky na Slovensko
05 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Premiér Igor Matovič sa ospravedlnil Ukrajincom za  vtip o Zakarpatskej oblasti, píše portál Sputnik. Tiež informuje, že výrobca Sputnika V reagoval na napätú politickú situáciu na Slovensku. Ak slovenská vláda o vakcínu nestojí, tak ju Rusko pošle iným krajinám.


Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba označil Matovičov vtip za "poľutovaniahodný". Slovenský premiér totiž na otázku, čo sľúbil Rusku za dodávku vakcíny Sputnik V, odpovedal, že "Zakarpatskú Ukrajinu".

"Slovenský postoj k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Rešpektovanie medzinárodného práva je povinné. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za moju nevhodnú reakciu, ktorá by mohla narušiť ich spravodlivé úsilie. Словаччина - твій друг, Slovensko je váš priateľ," napísal Matovič na Twitteri a ukončil svoju správu ukrajinskými slovami.

Portál Sputnik ďalej informoval, že výrobca ruskej vakcíny môže okamžite zrušiť všetky dodávky bez akýchkoľvek pokút za neuskutočnenú zákazku, oznámil Matovič. Ďalších 40 krajín je pripravených nevyužité vakcíny prijať. Návrh ruskej strany prišiel v stredu.

"Včera neskoro večer som dostal od výrobcu vakcíny Sputnik V oficiálnu ponuku, že v situácii, keď má byť ich vakcína predmetom takej nenávisti, že hrozí až rozpad vlády, sú ochotní ešte dnes zrušiť celú zmluvu na zabezpečenie 2 000 000 vakcín. Bez akýchkoľvek sankcií voči Slovensku s dodatkom, že 40 krajín, ktoré na Sputnik V čakajú, sa o vakcíny určené pre ľudí na Slovensku pobijú, "napísal Matovič vo štvrtok na svoj Facebook.

České médiá: Na Slovensko dorazil Sputnik V a policajti v civile budú kontrolovať dodržiavanie opatrení
Na Slovensko dorazila ruská vakcína Sputnik V, píše portál Sputnik. Informuje aj o tom, že od stredy 3. marca budú policajti v civilnom odeve kontrolovať dodržiavanie zákazu vychádzania. Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár