Novičok? Čo je to? USA vyzývajú Rusko, aby zničilo chemické zbrane, no Kremeľ prisahá, že žiadne nemá
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Ruskí predstavitelia sú zmätení požiadavkami Washingtonu na zrušenie programu chemických zbraní v ich krajine. Uviedol to hovorca prezidenta Vladimíra Putina s tým, že krajina už všetky tieto látky zlikvidovala, informuje portál RT.




Dmitrij Peskov vo štvrtok pred novinármi okomentoval americké varovanie, že Moskva musí zaregistrovať a vylúčiť zásoby nervových látok, toxických plynov a iných jedov. Inak bude čeliť sankciám. „Rusko pred mnohými rokmi ohlásilo a overilo zničenie všetkých chemických zbraní na svojom území. Plne dodržalo medzinárodné dohovory,“ uviedol. „Rusko nemá žiadne chemické zbrane.“

"Mimochodom," dodal tlačový tajomník Kremľa, "očakávame, že aj naši partneri budú dodržiavať tieto dohovory." V roku 1991 vtedajší americký prezident George W. Bush zaviazal svoju krajinu zničiť všetky chemické zbrane. Proces však nebol jednoduchý a stále prebiehajú práce na vyradení chemického skladu Pueblo Chemical Depot v Colorade z americkej armády. Očakáva sa, že proces bude dokončený do roku 2023.

Koaličný partner Merkelovej: Mier v Európe nie je možný bez Ruska
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Rusko naopak vyhlásilo, že v roku 2017 eliminovalo všetky svoje zásoby chemických zbraní. Washington je však presvedčený, že Moskva realizuje tajný program vyzbrojovania, a požiadal o prístup k zariadeniam, o ktorých tvrdí, že sa podieľajú na vývoji a výrobe chemických látok.

Americké ministerstvo zahraničia údajne začiatkom tohto týždňa pre spravodajský kanál RBK uviedlo, že Rusko by mohlo uniknúť druhému kolu ekonomických sankcií. Ak splní svoju požiadavku na zverejnenie a zničenie týchto údajných zbraní. Zároveň predstavila balík sankcií zameraných na 12 organizácií v Rusku, Nemecku a Švajčiarsku, ktoré podľa nich boli zapojené do ich výroby.

Americkí predstavitelia poukazujú na údajnú otravu opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného tým, čo podľa jeho tímu a mnohých medzinárodných pozorovateľov predstavuje nervová látka  Novičok. Rodina jedovatých zlúčenín, ktorá bola vyvíjaná v Sovietskom zväze od roku 1971, patrí medzi najsmrteľnejšie, aké boli kedy vyrobené.

Rok utajovaný trapas Američanov - Indovia im na ruských Suchojoch poslali k zemi pakistanskú F-16
Bývalý pilot indických vzdušných síl vyrozprával médiám, ako ruské stíhačky Su-30MKI Indického letectva zmarili útok pakistanských F-16, vyrobených v USA. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Ivan Brožík