Koaličný partner Merkelovej: Mier v Európe nie je možný bez Ruska
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Sociálnodemokratická strana, kľúčový člen nemeckej vládnej koalície, uviedla, že chce dosiahnuť, aby krajina zaujala odlišný prístup k vzťahom s Ruskom. A to aj napriek stupňovaniu diplomatického napätia v posledných dňoch, informuje portál RT.




Druhé najväčšie berlínske politické zoskupenie v národnom parlamente v manifeste svojim podporovateľom povedalo, že „napriek všetkej potrebnej kritike počítame s pripravenosťou Ruska zapojiť sa do dialógu a spolupráce.“

„Mier v Európe,“ dodáva sa vo vyhlásení, „nie je možný proti Rusku, iba s Ruskom. Kontakty s občianskou spoločnosťou sú vo vzťahoch s krajinou cenné. My ich chceme naďalej podporovať a rozširovať.“ Stredoľavá strana zároveň požaduje uvoľnenie vízového režimu medzi Nemeckom a Ruskom. Aby sa mladí ľudia mohli zúčastniť na tejto výmene.

SPD však vyčleňuje ostré politické problémy, ktoré stále zostávajú ako zdroje napätia medzi Moskvou a Západom, vrátane stavu Krymu, vojny na východe Ukrajiny, údajných kybernetických útokov na Rusko a údajnej otravy opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného.

Dvanásť maďarských europoslancov odchádza z frakcie ľudovcov v EP
Dvanásť poslancov Európskeho parlamentu (EP) z maďarskej vládnucej strany Fidesz v stredu oznámilo, že opúšťajú najväčšiu politickú frakciu v EP - Európsku ľudovú stranu (EPP). Túto informáciu potvrdil aj maďarský premiér Viktor Orbán v liste pre... Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | tasr


Uväznený protikorupčný bojovník a kontrola následných protestov, ktoré sa konali na jeho podporu, boli uvedené ako dôvod nového kola sankcií proti Rusku, ktoré v utorok predstavili EÚ a USA súčasne.

Opatrenia, pri ktorých budú štyria ruskí predstavitelia zasiahnutí finančnými a cestovnými obmedzeniami, pravdepodobne vyvolajú recipročnú reakciu Moskvy. Oznámil to v ten istý deň minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Rusko údajne môže položiť americký dolár do 24 hodín
Preklad: Redakcia HD 02/03/2021 Vo svete uznávaný ruský ekonóm Valentín Katasonov nechápe, prečo bolo ruské zlato obetované pre udržanie amerického dolára. „Zo strany ruského ministerstva financií ide doslova o sabotáž proti vlastnej krajine“... Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | sefredaktor


Nemecko patrí v posledných desaťročiach k národom EÚ, ktoré sú hospodársky najviac prepojené s Ruskom, a to aj napriek niekedy nepekným politickým vzťahom. Tieto dve krajiny sa môžu pochváliť najväčšími európskymi ekonomikami, ktoré sa merajú paritou kúpnej sily.

Berlín naďalej rozhodne podporuje plynovod Nord Stream 2, za ktorým stojí ruská štátna energetická firma Gazprom, a to aj napriek sankciám zo strany USA. Tie tvrdia, že predstavuje hrozbu pre bezpečnosť v Európe.

Vydieranie na najvyššej úrovni - Takto mala Pfizer predávať covid vakcínu v Latinskej Amerike
Preklad: Redakcia HD 03/03/2021 Úrad pre investigatívnu žurnalistiku tvrdí, že Pfizer požadovala ako záruku vojenské základne a budovy veľvyslanectiev. Ich hodnota mala vykryť možné straty, ktoré jej môžu vzniknúť žalobami kvôli vedľajším... Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | sefredaktor