Bicyklov je zúfalý nedostatok a pozor - poriadne zdražejú!
03 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Pandémia mala obrovský vplyv nielen na výrobu bicyklov v Ázii, ale aj na enormne zvýšený dopyt. Fabriky bežia len na pár percent a v predajniach je minimum tovaru. Témou sa zaoberá portál hnonline.sk.


Kvôli pandémii nastal extrémny dopyt po bicykloch, aký náš trh nezažil ani pri prvých víťazstvách Petra Sagana na Tour de France. Od minulej jari je záujem o tento prostriedok obrovský. Producenti tak nemôžu z veľkej časti vyrábať a predajcovia zas predávať. Zabraňujú tomu faktory, na ktoré nemá nikto v Európe dosah, a tak sa musia len prizerať.
Dôvodom situácia v Ázii

Dôvodom masívnych výpadkov je predovšetkým situácia v Ázii. Krajiny ako Čína, Taiwan či Indonézia si totiž prešli niekoľkomesačnými lockdownmi, čo viedlo k ochromeniu výroby.

„Už dnes máme produkčný výpadok takmer dva a pol mesiaca. To sú niekoľkomiliónové straty,“ potvrdil pre HN výkonný riaditeľ spoločnosti Kellys Michal Divinec.

Šéfka ŠÚKL považuje očkovanie Sputnikom za rizikové
02 | 03 | 2021 | sefredaktor


500-dňové meškania
Problémy s bicyklami trápia celý svet. Komponenty sa totiž objednávajú a nechávajú doviezť z Ázie. Tam pôsobia veľké firmy, ako je napríklad gigant Shimano, ktoré vyhlásilo 500-dňové meškanie.

„Za aktuálnou situáciou je súbeh mnohých okolností. Celý dodávateľský reťazec pre velopriemysel je sústredený v Ázii, kde viacero krajín malo počas prvej vlny dlhotrvajúce lockdowny. Tým došlo k nahromadeniu nesplnených objednávok,“ uvádza produktový a marketingový manažér tuzemskej značky CTM Tomáš Tóth.

Podľa neho sa zároveň v priebehu minulej sezóny dramaticky zvýšil záujem ľudí o cykloturistiku, na čo výrobcovia zareagovali zvýšením objednávok. To spolu s výpadkami spôsobilo výrazné predĺženie dodacích termínov súčiastok. Tie boli pred krízou na úrovni štyroch až piatich mesiacov. Teraz sa však odhadujú na takmer rok a pol.

Der Standard:  Zúfalý boj Slovákov s COVIDom
03 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Nedostatok potrvá roky
To, že sa niečo deje, si môžu zákazníci všímať už mesiace. „Je oveľa väčší odbyt ako po minulé roky. Už od jesene sa predávali modely na túto sezónu. Tá sa ešte nezačala a už nie je dosť tovaru,“ potvrdil pre HN Marek Jurčík z Kaktusbike. Často sa stáva, že bicykel je skôr vypredaný ako vyrobený.

Všetci sa navyše zhodujú, že o zlepšení situácie sa nedá hovoriť. Dopyt bude totiž rásť, ponuka sa zužovať a korekcia je v nedohľadne, keďže má táto situácia pretrvávať nielen tento, ale aj budúci rok a čiastočne aj v roku 2023. To, pochopiteľne, bude tlačiť aj na ceny.

Šokujúce predpovede Nostradama na rok 2021  
Po koronovom vlaňajšku by malo byť lepšie, píše údajne v jednom zo svojich proroctiev slávny Nostradamus, informuje rakúsky portál oe24.at. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová