Die Presse: Keď je EÚ pomalá, poslúži aj „zelený pas“ krajín C-5
02 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsky minister zahraničných vecí Schallenberg na stretnutí s rezortnými kolegami zo Slovenska, Česka, Maďarska a Slovinska vyjadril nádej, že život sa už čoskoro vráti do normálu. Keď EÚ agituje pomaly, dobre poslúži aj „zelený očkovací pas“ krajín C-5, - píše rakúsky denník Die Presse.


Šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg (ÖVP) víta avízo predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, pokiaľ ide o návrh zákona o „zelenom očkovacom pase“. „Musíme zabezpečiť, aby  to v lete mohol byť náš lístok do normálneho života,“ – vyhlásil Schallenberg na tlačovej konferencii po stretnutí s ministrami zahraničných vecí tzv. „Centrálnej päťky“ (C-5) v slovinskom Brde pri Kranji.


Projekt „zelených pasov“ krajín C-5


Ministri zahraničných vecí Rakúska, Slovenska, Slovinska, Maďarska a Česka ale zatiaľ nehovorili o tom, že projekt „zelených pasov“ sa má zaviesť v krajinách C-5 hneď teraz, odpovedal Schallenberg na otázku, či to je ako možnosť, ak EÚ nepríde dostatočne rýchlo s riešením. Minister zdôraznil, že sa počká na diskusiu v Bruseli. Bolo by dobré, keby riešenie bolo paneurópske.


Rezortní kolegovia šéfa rakúskej diplomacie prisľúbili podporu myšlienke „zelených pasov“, za ktorú sa zasadzuje Rakúsko podľa izraelského vzoru.


Počká sa na návrh zákona


Hostiteľom stretnutia bol slovinský minister zahraničia Anže Logar, ktorý rovnako zdôraznil, že najprv sa počká na návrh zákona zo strany Európskej komisie. Podľa Logara by mala Európska únia pracovať koordinovane, aby bola efektívna. Český minister zahraničia Tomáš Petříček naznačil, že možná by bola aj dohoda medzi krajinami C-5. Uprednostňuje sa ale dohoda na úrovni EÚ. „Ak by k nej ale v najbližších týždňoch nedošlo, oslovíme partnerov, ktorí by o ňu mali záujem,“ – povedal šéf českej diplomacie a dodal, že jej presadenie medzi susednými krajinami by bolo logickým krokom.


Nesmie ísť o ďalšiu platformu na vyvíjanie tlaku


Aj Maďarsko podporuje princíp väčšej slobody pre zaočkovaných, povedal na stretnuté maďarský minister zahraničia Peter Szijjartio. „Podporujeme európske riešenie, ale nesmie sa stať ďalšou platformou na vyvíjanie tlaku, a z očkovania sa nesmie robiť ideologická otázka,“ – poznamenal minister.


Rýchlejšie schvaľovanie vakcín v EÚ


Ministri zahraničia sa na stretnutí tiež vyslovili za rýchlejšie schvaľovanie vakcín v Európskej únii. Slovenský minister Ivan Korčok apeloval na výrobcov vakcín, ktorí chcú mať prístup na európsky trh, aby si podali žiadosť na schválenie vakcíny na Európsku liekovú agentúru (EMA). Agentúra doposiaľ nedostala takúto žiadosť ani na ruskú vakcínu Sputnik V, ani na čínsku očkovaciu látku od spoločnosti Sinopharm.