Potvrdené! V Košiciach pristálo lietadlo s ruskou vakcínou Sputnik V
01 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Pomoc z Ruska už pristála! Ako prvý o tom informoval líder SNS Andrej Danko. Vo víkendovom videu uviedol, že Slovensko rokovalo s ruskou stranou o kúpe ruskej vakcíny proti COVID-19, píše Pluska.



Na letisku sa už predvádzajú Matovič s Krajčím


Rokovania teda boli úspešné. V Košiciach pristál nákladný vojenský špeciál. Na jeho palube by sa mala nachádzať ruská vakcína Sputnik V. Na letisku sú aj premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Podľa prvotných informácií TV JOJ let trval viac ako dve hodiny a lietadlo malo menšie zdržanie. Nechceli ho totiž pustiť z moskovského letiska. Dôvodom mal byť fakt, že piloti nemali dostatočný oddych.

"Myslíme, že je mimoriadne správne nakúpiť ruskú vakcínu. V priebehu tohto mesiaca dorazí milión vakcín a v máji, v júly dorazí druhý milión. Slovensko tak bude môcť zrýchliť tempo očkovania o viac ako 40 percent. Táto vakcína aj bez registrácie Ruskej federácie môže byt podávaná," uviedol Matovič v živom vysielaní z košického letiska.

Slovo dal aj ministrovi Krajčímu. "V tejto situácii sa žiadny lepší recept ako očkovanie nevymyslí. Klinické skúšky na vakcínu prebehli aj vo vyšších vekových skupinách a vakcinácia obyvateľov by sa mohla začať až najmenej o dva týždne. Tešíme sa, že nám Ruská federácia vyšla v ústrety," uviedol Krajčí v živom vysielaní na TA3.

Príde aj druhé lietadlo?


Po vakcíny by do Ruska malo ísť ešte jedno lietadlo. "Druhé lietadlo podľa stránky flightradar24.com vzlietlo z Malaciek. Je v bieloruskom vzdušnom priestore a smeruje zrejme do Moskvy. Lietadlo, ktoré je už na ceste späť a pristane ako prvé, by sa do Ruska malo pre vakcínu otočiť ešte raz. Informácie zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil. Ide o vojenské lietadlá typu Spartan a obe lietadlá pristanú v Košiciach," znejú informácie TV JOJ.



Sputnik V je často diskutovanou témou. Premiér Igor Matovič už pred časom uviedol, že rokoval o dvoch miliónoch dávok. Vicepremiérka Veronika Remišová toto rozhodnutie pôvodne zablokovala. Napokon vysvitlo, že na dovoz Sputniku stačí podpis ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

"Očkovať občanov SR neregistrovanou vakcínou, pri ktorej Európska lieková agentúra nepreverila riadnym spôsobom bezpečnosť a účinnosť, nie je správne ani bezpečné. Takýto prístup môže poškodiť a zneprehľadniť systém očkovania.  Na vláde sme od ministra zdravotníctva nedostali žiadne informácie o rokovaniach o neregistrovanej ruskej vakcíne. Vzhľadom na to, že podľa vyjadrení predstaviteľov Štátneho ústavu na kontrolu liečiv nevedia vyhodnotiť bezpečnosť a účinnosť vakcíny, je použitie takejto neregistrovanej vakcíny na Slovensku veľkým rizikom," vysvetlila Remišová. Zdá sa však, že ruské vakcíny Sputnik V sa predsa len dostanú do obehu.

Česko pravdepodobne schváli ruskú vakcínu Sputnik V, signalizuje Babiš
Miestne schválenie ruskej vakcíny Sputnik V by stačilo na to, aby ju mohla Česká republika začala používať, uviedol premiér Andrej Babiš. Signalizoval, že krajina nebude čakať na zelenú od zdravotníckych regulačných orgánov EÚ, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Marek Molnár