EXKLUZÍVNE: Zábery z nelegálneho jadrového programu Izraela
01 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Zhoda náhod? Izrael poukazuje na iránsky jadrový program, ktorý podľa Tel-Avivu môže viesť ku konfliktu v regióne. Nedávno však služba planet.com (satelitné snímky) zverejnila zábery z púšte Negev v Izraeli. Vo veľkom sa tam rozširuje tajné jadrové zariadenie.



Stavenisko v púšti


Cez Dubaj v Spojených Arabských emirátoch unikla do sveta informácia o utajovanom izraelskom jadrovom zariadení v púšti Negev v Izraeli. Tamojší starší komplex budov a zariadení prechádza najväčšími stavebnými úpravami za posledné desaťročia. Zverejnené satelitné fotografie analyzovali mnohé agentúry, článok im venoval aj portál defensenews.com.

Mapka - zdroj (@google.com.maps)


Bagrovisko vo veľkosti futbalového ihriska a pravdepodobne niekoľko ďalších podzemných priestorov sa nachádza len pár metrov od starnúceho reaktora v Centre jadrového výskumu Šimona Peresa. Stavenisko je v púšti Negev neďaleko mesta Dimona. V zariadení sa už celé desaťročia nachádzajú staré podzemné laboratóriá, ktoré spracúvajú použité reaktorové tyče na získanie plutónia v izraelskom zbrojnom jadrovom programe.

"Čomu slúži stavba, však zostáva nejasné. Izraelská vláda nereagovala na podrobné otázky AP týkajúce sa prác v zariadení. Podľa svojej tradičnej politiky jadrovej nejednoznačnosti Izrael nepotvrdzuje ani nepopiera, že má atómové zbrane. Patrí však iba medzi štyri krajiny, ktoré nikdy nepristúpili k Zmluve o nešírení jadrových zbraní, čo je prelomová medzinárodná dohoda zameraná na zastavenie šírenia jadrových zbraní ." Píše defensenews.com.

foto (@Planet.labs)


 

 

 

 

 

 

 

 

Stavba bola paradoxne odhalená v čase, keď Izrael ostro kritizuje iránsky jadrový program. Ten na rozdiel od Izraela zostáva stále pod dohľadom inšpektorov OSN. A práve OSN opätovne vyzvala, aby Izrael verejne uviedol podrobnosti o svojom programe.

Rusku došla trpezlivosť s Tureckom a Izraelom, bude kontrolovať vzdušný priestor nad Sýriou
Rusko má v úmysle prevziať protivzdušnú obranu Sýrie. Od začiatku tohto roka turecká armáda vedie „nechcené bombardovanie“ v oblastiach, kde sa v Sýrii nachádzajú ruské jednotky. Osobitný vyslanec ruského prezidenta Putina v Sýrii Alexander... Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Izraelské tajomstvá


To, čo „robí izraelská vláda v tomto tajnom závode na výrobu jadrových zbraní, je pre izraelskú vládu niečo čisté". Uviedol to Daryl G. Kimball, výkonný riaditeľ Asociácie pre kontrolu zbraní vo Washingtone.

S francúzskou pomocou začal Izrael koncom 50. rokov tajne budovať jadrový areál v opustenej púšti neďaleko Dimony. Mesto je vzdialené asi 90 kilometrov južne od Jeruzalema. Pred rokmi USA, ktoré sú v súčasnosti hlavným spojencom Izraela, utajovali informácie o tomto objekte a dokonca ho označovali ako textilnú továreň.

S plutóniom z Dimony sa Izrael stal jednou z deviatich krajín sveta s jadrovými zbraňami. Vzhľadom na utajenie jeho programu zostáva nejasné, koľko zbraní má. Analytici odhadujú, že Izrael má materiál na najmenej 80 bômb. Tie by pravdepodobne mohli byť použité v balistických raketách ako bomby nesené stíhačkami alebo z ponoriek.

Odhalil ich komerčný satelit


Po celé desaťročia zostalo zariadenie v Dimone v pôvodnom stave. Minulý týždeň však zdroje z Princetonskej univerzity zaznamenali, že na mieste došlo k „významnej novej výstavbe“, a to prostredníctvom komerčne dostupných satelitných fotografií.

Snímky zachytené v pondelok spoločnosťou Planet Labs Inc. poskytujú zatiaľ najzreteľnejší pohľad na túto aktivitu. Na juhozápad od reaktora vykopali stavbári jamu dlhú asi 150 metrov a širokú 60 metrov. Vedľa pozemku sú viditeľné výjazdy z výkopu. V blízkosti výkopu je priekopa vzdialená asi 330 metrov.

Izrael vyvíja s USA nový obranný systém proti balistickým raketám (FOTO)
Izraelský minister obrany Benny Gantz oznámil, že USA spolupracujú s krajinami Blízkeho východu na vývoji nového obranného systému proti balistickým raketám na ochranu pred „vyvíjajúcimi sa hrozbami“ uprostred napätia s Iránom, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Asi dva kilometre západne od reaktora sú boxy naskladané do dvoch obdĺžnikových otvorov, ktoré majú betónové podstavce. V blízkosti sú viditeľné výkopy. Podobné betónové podložky sa často používajú na pohlcovanie jadrového odpadu.

Centrálny ťažkovodný reaktor v zariadení je v prevádzke od 60. rokov 20. storočia, čo je oveľa dlhšie ako v prípade väčšiny reaktorov tej istej generácie. To vyvoláva otázky týkajúce sa jeho efektívnosti aj bezpečnosti. V roku 2004 začali izraelskí vojaci v Dimone dokonca rozdávať jódové tabletky pre prípad úniku rádioaktivity z objektu.

"Som presvedčený, že izraelská vláda má záujem na zachovaní a udržaní súčasných jadrových schopností štátu," uviedol Avner Cohen, profesor nešírenia jadrových zbraní na Middlebury Institute of International Studies v Monterey, ktorý sa venuje problematike Dimony." Dodáva portál defensenews.com.

Izraelský útok vo východnej Sýrii zabil 23 ľudí
13 | 01 | 2021 | sefredaktor