Rusku došla trpezlivosť s Tureckom a Izraelom, bude kontrolovať vzdušný priestor nad Sýriou
23 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Rusko má v úmysle prevziať protivzdušnú obranu Sýrie. Od začiatku tohto roka turecká armáda vedie „nechcené bombardovanie“ v oblastiach, kde sa v Sýrii nachádzajú ruské jednotky. Osobitný vyslanec ruského prezidenta Putina v Sýrii Alexander Lavrentjev pre portál topcor.ruuviedol, že „ruská trpezlivosť je na konci“.


Lavrentjev varoval, že Rusko a Sýria podniknú adekvátne odvetné kroky, ak izraelské letecké útoky budú pokračovať v centrálnych regiónoch republiky pod zámienkou prítomnosti proiránskych síl a vyzval Izrael, aby zastavil provokatívne akcie.
Moskva chce bezletovú zónu na Sýriou

Vyhlásenia ruskej armády naznačujú, že majú v úmysle aktívne sa podieľať na rozhodovaní o vojenskom a politickom osude tejto blízkovýchodnej krajiny. Moskva má v úmysle prevziať kontrolu nad sýrskym vzdušným priestorom vytvorením „bezletovej zóny“.

Zaťaží to vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom?

Grécke zdroje konštatujú, že Ruská federácia plánuje pristúpiť k tomuto kroku, aby zabránila izraelským a tureckým stíhačkám a bojovým bezpilotným lietadlám zasiahnuť sýrske územie. Iniciatíva by však mohla zaťažiť vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, ktorý tiež plánuje hrať vedúcu úlohu v povojnovej Sýrii.

Sýria označila Turecko za sponzora terorizmu
Damask sa počas vystúpenia pred Valným zhromaždením OSN vrhol na Ankaru a obvinil Turkov z obsadzovania oblastí na pôde Sýrie a vytvárania živnej pôdy pre teroristov, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Diana Zaťková