Poliak si odsedel osemnásť rokov za vraždu, ktorú nespáchal. Dostal rekordné odškodné
28 | 02 | 2021 I Petra Demková

Poliaka zatkli za znásilnenie a vraždu, keď bol ešte mladíkom. Vo väzení strávil 18 rokov. Nedávno Komendovi za justičný omyl, ktorý mu zmenil život, štát priznal rekordné odškodné vo výške takmer 13 miliónov zlotých (cca 3 milióny eur). Dnes je 40 ročný muž v Poľsku celebritou. Informácie priniesol denník SME.


Zem stíchla vďaka pandémii. Je najmenej hlučná od začiatku storočia
Zem zažila najmenej hlučný rok od začiatku tisícročia. Môže za to pandémia koronavírusu. Zistil to tím seizmológov vedený odborníkmi z univerzity ETH v Zürichu. Informáciu publikoval portál imeteo.sk. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Michal Filek


Tomasz Komenda nemal nikdy problémy so zákonom, nikdy neplatil ani len pokutu za jazdu načierno. Vo veku, keď iní študujú, cestujú, hľadajú prvú prácu či partnera, skončil za mrežami za vraždu a znásilnenie, ktoré nespáchal. Za mrežami strávil osemnásť rokov, kým súd uznal, že všetko bolo inak, a na slobodu vyšiel ako štyridsiatnik. Za stratené roky vo väzení mu nedávno súd prisúdil odškodné od štátu asi tri milióny eur.

Poliaka Tomasza Komendu, ktorý pred zatknutím pracoval v autoumyvárke, dnes spoznávajú na ulici, chcú sa s ním fotiť, pýtajú si od neho autogram. Vlani o jeho živote nakrútili film „25 rokov nevinnosti“, ktorý sa stretol v kinách s veľkým úspechom napriek protipandemickým opatreniam. Samotný Komenda v decembri na premiére filmu predstavil svoju snúbenicu, s ktorou onedlho čakajú potomka. Už sa naňho veľmi teší.
Film nedopozeral

Film o sebe však nedokázal v kine dopozerať. "Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie.

"Tento prípad pobúril celé Poľsko. Nestretol som nikoho, kto by mu odškodnenie závidel, hoci je to šokujúca suma. Mám dojem, že Poliaci mu prajú všetko najlepšie," povedal pre SME poľský reportér Mariusz Szczygieł.

Biden chce odpísať saudskoarabského princa, ktorý dal zabiť novinára. Bude jednať iba s kráľom
Joe Biden má v úmysle „rekalibrovať“ vzťah USA so Saudskou Arábiou a za svoj náprotivok považuje kráľa Salmana, nie princa Mohammeda. Ten čelí obvineniu z účasti na vražde publicistu Washington Post Jamala Khashoggiho v roku 2018, informuje... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


„Komendu zatkli v roku 2000, štyri roky po znásilnení a vražde 15-ročného dievčaťa v dedine Miłoszyce na predmestí Vroclavu. Zločin sa odohral v silvestrovskú noc. Hoci viacerí svedkovia, s ktorými Komenda trávil Silvestra, vypovedali, že šiel skoro spať a nemohol sa nepozorovane vytratiť, súd na to neprihliadol. V jeho neprospech zavážilo svedectvo suseda, ktorý ho vraj spoznal podľa identikitu podozrivého,“ informuje SME.
Najprv 15, potom dokonca 25 rokov

Odsúdili ho najprv na 15 rokov, a keď sa odvolal, zvýšili trest na 25 rokov. Vzhľadom na povahu zločinu bol v cele s najhoršími zločincami. Viackrát sa pokúsil vziať si život. "Trikrát som sa obesil. Zakaždým ma odrezali. Ale zjavne to tak malo byť, aby som dokázal svoju nevinu," povedal pre Magazyn WP. Pri živote ho držala len podpora rodiny. Matka nikdy neprestala veriť v jeho nevinu a chodila ho neustále navštevovať. Stále mu pripomínala, že má pamätať na to, že neurobil nič zlé. Pravidelne za ním chodievali aj bratia a nevlastný otec.

Prípad sa po mnohých rokoch nakoniec rozhodli znovu otvoriť vďaka policajtovi Remigiuszovi Korejwovi, ktorý sa presťahoval do dediny, kde sa vražda stala, a začal sa o prípad zaujímať. Oslovil dvoch prokurátorov, ktorí potom spoločne s ním tento prípad vyriešili. Najprv si mysleli, že Komenda je vinný a chýba im ešte jeden páchateľ. No pri tomto hľadaní druhého páchateľa zistili, že je Komenda nevinný a musí byť oslobodený. Vďaka DNA testom aj ďalším dôkazom sa zistilo, že vinníkom je niekto iný.

Haiti: Hromadný útek väzňov si vyžiadal 25 obetí vrátane riaditeľa väznice
Z väznice na Haiti utieklo vyše 400 väzňov. Násilím sprevádzaný útek si vyžiadal 25 mŕtvych vrátane riaditeľa väznice, informovali v piatok tamojšie úrady. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | tasr


Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc, píše denník SME. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať.
Konečne chce začať žiť

Medzičasom prvostupňový súd odsúdil iných dvoch mužov za tento zločin na 25 rokov. „V septembri si ľudia, za ktorých som sedel, vypočujú konečný verdikt. Chcem byť pri tom, keď to oznámia,“ uviedol Komenda. Ten podľa svojich slov prijal, že mu ukradli najkrajšie roky života a nemôže si ich zobrať späť. „Chcem konečne začať žiť, ale nie je to ľahké, keď sa o mňa všetci zaujímajú. Po meste chodím iba so slúchadlami na ušiach, aby som nepočul ľudí, ktorí ma spoznávajú," povedal pre Magazyn WP.

„Ľudia by sa mali hanbiť za to, že ma osemnásť rokov označovali za vraha, pedofila a násilníka. A dnes, po troch rokoch na slobode, sú tí istí ľudia milí, priateľskí, záleží im na mne," čuduje sa.

Vďaka Komendovmu prípadu sa začali médiá v Poľsku venovať téme justičných omylov aj nezrovnalostiam v iných prípadoch odsúdených, ktorí sú možno vo väzení neprávom. V súčasnosti sa podľa režiséra filmu o Komendovi Holoubkovi v Poľsku hovorí minimálne o dvoch takýchto prípadoch, ktoré boli znovu otvorené.

Vraždu novinára Chášukdžího schválil saudskoarabský princ
Spojené štáty v piatok zverejnili správu tajných služieb, podľa ktorej vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího schválil tamojší korunný princ Muhammad bin Salmán. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR