Zem stíchla vďaka pandémii. Je najmenej hlučná od začiatku storočia
27 | 02 | 2021 I Michal Filek

Zem zažila najmenej hlučný rok od začiatku tisícročia. Môže za to pandémia koronavírusu. Zistil to tím seizmológov vedený odborníkmi z univerzity ETH v Zürichu. Informáciu publikoval portál imeteo.sk. 


V dôsledku karanténnych opatrení po celom svete sa miera hluku spôsobená ľudskou aktivitou v minulom roku podstatne znížila. V niektorých oblastiach planéty sa dokonca hluk spôsobený dopravou znížil až o polovicu. Napísal portál imeteo.sk.

Na štúdii sa, podľa portálu, podieľalo 33 vedcov, ktorí namerali nižšiu hlučnosť v 185 z 286 seizmologických staníc. Pokles bol najviac citeľný najmä v mestách.

Práve tam sa vraj totiž menej cestovalo, na minime bola letecká doprava a mnohé továrne a fabriky nefungovali. Pri uzávierkach boli mestá ešte tichšie než počas Vianoc, ktoré tradične patri k najtichším obdobím roka.

„Týždne počas karantény boli najtichšie v našich záznamoch,“ uviedol seizmológ John Clifton. „Vzhľadom na to, že hluk spôsobovaný človek sa neustále zvyšuje, to bolo zrejme najtichšie obdobie za veľmi dlhú dobu,“ dodal. Dáta pritom zberajú 20 rokov, teda od začiatku tisícročia.

O jednoznačnej súvislosti karantén a zníženej hlučnosti, podľa imeteo.sk, vypovedá aj to, že experti dokázali vystopovať „vlnu ticha“ prebiehajúc medzi krajinami od Číny cez Taliansko až po USA podľa toho, ako sa postupne s rozširovaním nákazy uzavierali.

Tichšie prostredie tak podľa vedcov prispelo aj k tomu, že ich prístroje dokázali zaznamenať aj veľmi slabé zemetrasenie, ktoré by sa inokedy zmerať a zachytiť nedali. Tieto dáta tak budú dôležité pre ďalšie skúmanie.

Podľa seizmológa Fredericka Massina to môže prispieť k presnejším predpovediam budúcich väčších zemetrasení. „Bola to nevídaná príležitosť. Za bežných okolností by sme takýto experiment previesť nemohli,“ povedal Massin.

 

Vedecky potvrdené: Strata čuchu kvôli Covidu ničí partnerský sex! My vieme prečo
Už celý dlhý rok bojuje naša planéta s nákazou, ktorá prišla ako blesk z jasného neba. Ohrozuje a ovplyvňuje naše životy vo všetkých ohľadoch. Ukázalo sa už niekoľkokrát, že covid-19 zasahuje aj do sexuálnej sféry. Strata čuchu, ktorá je jedným z... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková