Hlas-SD: Ďalšie predĺženie núdzového stavu je útokom na demokraciu a práva
26 | 02 | 2021 I tasr

Ďalšie predlžovanie núdzového stavu je útokom na demokraciu a občianske práva ľudí na Slovensku. Vyhlásila to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Považuje za neprijateľné, aby si vláda na takýto stav zvykla ako na štandard a nehľadala spôsoby, ako zvládnuť pandémiu prijateľnejším spôsobom.


Odmieta, aby bol zákaz vychádzania a zhromažďovania štandardom, keďže ide o zásah do základných ľudských práv. Poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v Hlase-SD nepodporili predĺženie núdzového stavu.

"Je to obyčajná fraška, keďže núdzový stav je reálne predĺžený už 19. deň a národná rada to nemohla žiadnym spôsobom ovplyvniť. Sme presvedčení, že obmedzovanie demokracie v takomto dlhom časovom období nie je nevyhnutnosťou, ale svojvôľou vládnej koalície, ktorá sa oprávnene obáva občianskych protestov a nepokojov, pretože svoje pôsobenie absolútne nezvláda. Na boj s pandémiou vláde stačí aj mimoriadna situácia, prípadne zakotvenie potrebných opatrení v oblasti zdravotníctva do osobitného zákona," uviedla v stanovisku strany hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Poslanci kritizujú, že návrh na vyslovenie súhlasu neprišiel do pléna predstaviť premiér Igor Matovič (OĽANO) a ponechal to na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí). Podotkli, že parlament nie je v ponímaní vládnej koalície najvyšším demokraticky zvoleným orgánom, ktorému sa vláda zodpovedá, "ale združením nesvojprávnych osôb, ktorých jedinou úlohou je stláčať tlačidlá podľa pokynu".

Poslanci NR SR v piatkovom hlasovaní odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti bolo 35 poslancov. Núdzový stav predĺžila vláda od 8. februára na ďalších 40 dní.

 

Parlament odobril predĺženie núdzového stavu (AKTUALIZOVANÉ)
Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti bolo 35 poslancov. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | tasr