Dáta bez pátosu: Vyzerá to na zlomenú krivku hnusoby. Konečne!
26 | 02 | 2021 I

Ak vás presviedčajú, že počet hospitalizácií, aj počet úmrtí na Slovensku rastie, nie je to pravda. "Hospitalizácie klesajú už tri dni a denne zomiera o 12 ľudí menej, ako v najhoršom čase," prinášajú trošku optimizmu Dáta bez pátosu.



Situáciu podrobne rozobral Vladimír Vokál z tejto iniciatívy a informáciu priniesli v noci na facebooku.



"Vladimir Vokal u nás v Dáta bez pátosu pozerá na pomery všetkého voči všetkému. A má dobré správy, ktoré radi zvestujeme," píšu.



Najprv teda pár čísiel k úmrtiam "na" + "s" kovidom.



- Priemerné denné úmrtia za posledných 14 dní sú: 99

- 7 dní dozadu to bolo 108

- 14 dní dozadu to bolo 107

-  21 dní dozadu to bolo 104

- 28 dní dozadu to bolo 101

- a od dátumu Troch Kráľov 90


Záver je podľa nich radostný: "To už vyzerá na zlomenú krivku hnusoby a ešte možno kontrola za posledných 7 dní je to 96.  Je to len hypotéza, ale absolútny počet úmrtí na Slovensku klesá a oproti maximu je to denne o 12 stratených životov menej."



V iniciative vraj pozerajú na trendy, a preto ak vás niekto na tlačovkách len a len strašil, že úmrtia nám stúpajú, tak v poslednom čase nestúpajú.


"A ak niekto čakal, že úmrtia stúpať budú, lebo veď nám stúpajú hospitalizácie (ktoré už 3 dni klesajú) a úmrtia klesajú, tak je to dvakrát taká dobrá správa. Súhlasíte?"


Porovnali pri tom počet úmrtí v 7 dňových priemeroch oproti počtu hospitalizovaných v 7 dňovom priemere. A polynomickú funkciu - krivku pekne ohnutú smerom dole vidíte. Tešíme sa.



Tak ešte raz: Denne nám umiera o 12 ľudí menej ako v najhoršom čase.




Doktor Bukovský: Lockdown je nezmyselný. Mikróby sa politických rozhodnutí neboja
25 | 02 | 2021 | editor01hd