Ja verím na zázraky, som veriaci človek! Šokujúco obhajuje Krajniak otváranie kostolov
25 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Minister práce Milan Krajniak doslova pobúril verejnosť návrhom na otváranie kostolov. Jeho argument, prečo to spravil, je však v 21. storočí šokujúci.


Na Slovensku zúri pandémia koronavírusu plnou silou, však sme v počte úmrtí na milión obyvateľov najhorší na celom svete. Minister práce a sociálnych Milan Krajniak napriek tomu navrhoval otváranie kostolov. Epidemiológovia a odborníci v tom majú jasno - neotvárať. Krajniak stále argumentuje 300-ročnou modlitbou, duševným zdravím a otváranie kostolov nepovažuje za epidemicky nevyhovujúce, uvádza portál 1.pluska.sk.
Na Zanzibar nie, do kostola áno

Téma otvárania kostolov stále rezonuje. Na rozdiel od Krajniaka minister hospodárstva Richard Sulík presadzuje otváranie prevádzok. Krajniak  v rádiu Expres uviedol, že materiálna pomoc niekedy nestačí: „Ako veriaci človek poviem svoj názor a nebudem sa zaň hanbiť.“

Podľa neho by mali mať veriaci možnosť individuálne pristupovať k sviatostiam, pretože to nie je epidemicky nevyhovujúcejšie ako súkromná návšteva kaderníčky. Duševné zdravie podľa neho ovplyvňuje pozitívne fungovanie imunity, pričom on sám verí na zázraky.

Za riešenie obmedzenia mobility ľudí považuje Krajniak to, ak by sme zavreli hranice a obmedzili prístup do prírody len v rámci svojho okresu aj s negatívnym testom. „My sa tu hráme na Slovensku, či môžeme chodiť z okresu do okresu, ale lietame si na Zanzibar alebo do Burkiny Faso,“ tvrdí na zázraky veriaci Krajniak.

Podľa neho ak nezavedieme štátnu karanténu, nepohneme sa ďalej. Ako argument používa to, že ak to môžu robiť okolité štáty, môžeme to robiť aj my. „Je to nepopulárne, ale na jar nám to pomohlo zlepšiť situáciu. Momentálne je to nevyhnutné,“ hlása minister, známy aj ako posledný križiak.

„Križiak“ Krajniak s takými názormi ľudí isto nerátal. Slováci mu to riadne natreli!
Nápad ministra práce Milana Krajniaka s otváraním kostolov pre veriacich, s ktorým prišiel na sociálnej sieti, sa nielenže nepáči odborníkom, ale ani samotným ľuďom. Tí mu to v diskusii pod jeho statusom poriadne natreli. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Chceme kurzarbeit, ale fond na jeho financovanie nemáme

Prácu z domu by minister práce privítal, no zamestnávatelia podľa neho testujú poctivo a majú rozdelených ľudí do skupín, ktoré sa medzi sebou nestretávajú. „Nesmieme zavrieť fabriky a ich subdodávateľov,“ konštatuje Krajniak. Za cestou považuje aj očkovanie.

Aktuálne je v domovoch sociálnych služieb zariadeniach 42 percent zaočkovaných ľudí, teda klientov aj personálu. Klienti sa podľa neho nesťažujú na vážne vedľajšie účinky. Vakcínu Sputnik V by Krajniak nakúpil a dal by ľuďom na výber. „Okolo 300- až 400-tisíc ľudí na Slovensku by to zvažovalo. Ja by som nikoho nenútil do očkovania žiadnou vakcínou,“ dodáva Krajniak. Do konca apríla by mohli byť zaočkovaní všetci, ktorí prejavia záujem.

Minister v diskusii otvoril aj tému pomoci podnikateľom. Hovoril o systéme kurzarbeit, ktorý vznikol v Nemecku, kde je doteraz veľmi používaný a zabránil strate 500-tisíc pracovných miest. Rovnaký modul schválila na stredajšom rokovaní aj vláda, ale ten by mal platiť až od 1. 1. 2022.

Ide o pomoc podnikateľom a firmám. Na základe takzvanej vonkajšej okolnosti, ktorú nevedeli ovplyvniť, môžu požiadať o podporu. „Najlepšie zachránené pracovné miesto je také, ktoré udržíme,“ myslí si Krajniak. Lenže Fond na financovanie kurzarbeitu zatiaľ nie je vytvorený. Jedným z návrhov bolo čerpať peniaze z Fondu v nezamestnanosti, ktorý sa mal rozdeliť na dve časti: Poistenie v nezamestnanosti a Fond udržania zamestnanosti.

Konečné rozhodnutie, pre deficit financií, nateraz ostáva otvorené. Do systému kurzarbeitu nie sú zaradení živnostníci, SZČO, ktorí v budúcnosti, ale aj teraz, môžu počítať s veľmi podobnou schémou, ako majú v prvej pomoci, v ktorej chce vláda pokračovať aj v budúcom roku.

Škandál: Minister Krajniak chce otvárať kostoly. Argumentuje zázrakom z roku 1710!
Na Slovensku zúri pandémia koronavírusu a počty mŕtvych sú štatisticky najvyššie na svete a minister práce uvažuje nad otvorením kostolov. Vo svojom statuse aj vysvetľuje, prečo. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik