Osvedčené bombardéry B-1B a B-52 budú musieť ešte roky nadsluhovať, B-21 mešká
24 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

V posledných mesiacoch prichádza čoraz viac správ o plnom aktívnom bojovom nasadení bombardérov s úctyhodným služobným vekom. Zaoceánske vzdušné pevnosti stále pripomínajú svoju úlohu konvenčných a nukleárnych bombardérov.


"Za posledných šesť mesiacov lietali lietadlá typu B-1 dlhodobé nepretržité misie z leteckej základne Ellsworth v Južnej Dakote a z leteckej základne Dyess v Texase na Blízky východ. Z ich strany to bol signál pre Irán, že sú prítomné všade a môžu útočiť odkiaľkoľvek v krátkom čase." Začína svoju úvahu o nevyhnutnej prítomnosti tejto starej, no stále úctyhodnej techniky web defencenews.com.

Lietadlá B-52 z Minot AFB v Severnej Dakote a Barksdale AFB v Louisiane nalietali na priame misie, pričom boli nasadené na základňu Guam. Bombardéry si udržovali takmer nepretržitú prítomnosť na Guame  rotáciami strojov i posádok B-1, B-2 a B-52.

Vo svojich obranných plánoch v minulom roku vzdušné sily predpokladali zníženie počtu svojich bombardovacích kapacít postupným vyradením všetkých lietadiel B-1 a B-2 v očakávaní zahájenia výroby novej B-21 v polovici 20. rokov. Letectvo však musí tieto plány urgentne prehodnocovať.



Stratégovia obrany považujú bombardéry za nevyhnutné na zvládnutie veľkej mocenskej konkurencie v Tichomorí a rastúcej hrozby (podľa nich) zo strany Ruska a Iránu. Prítomnosť bombardérov v západnom Tichomorí, východnej Európe a na Blízkom východe tiež uisťuje spojencov v týchto regiónoch - najmä Japonsko, Južnú Kóreu, členov NATO a Izrael, že americké bombardéry poskytujú zastrašovanie a dôraznú pripomienku nepriateľom pri akejkoľvek myšlienke na agresiu.

Z ekonomického pohľadu si  bombardéry môžu udržať takmer nepretržitú prítomnosť na celom svete za malý zlomok nákladov na bojové skupiny lietadlových lodí a môžu poskytnúť väčšiu palebnú silu. Jeden B-2 môže niesť a vystreliť 80 presne navádzaných zbraní, každú na iný cieľ a preniknúť do napadnutého vzdušného priestoru. B-1 a B-52 môžu niesť a odpaľovať riadené strely dlhého doletu. Jednotlivo alebo v kombinácii môžu poskytnúť oveľa masívnejšiu palebnú silu ako pozemné alebo námorné systémy.

Americké letectvo už začalo s odchodom do dôchodku ďalších 17 B-1, s plánom vyradiť všetky B-1 a B-2 ešte predtým, ako budú B-21 v počtoch. K vyradeniu ďalších B-1 a B-2 by malo dôjsť, až keď budú nahradené, jeden za jeden, novými B-21. To znamená naďalej ich udržiavať a modernizovať ďalších 10 rokov služby.

USA predviedlo svoj globálny dosah. Bombardéry B-52 lietali nad Perzským zálivom
31 | 01 | 2021 | Diana Zaťková