Ďalšia rana od štátu samosprávam: Starajte sa, pozitívni už nebudú smieť nakupovať!
24 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plánuje na konzíliu odborníkov otvoriť tému prípadného zrušenia výnimky, ktorá umožňuje nákup potravín pozitívne testovaným na ochorenie COVID-19. Rovnako požiada o vyjadrenie aj samosprávy, či dokážu pozitívne testovaným zabezpečiť donáškovú službu potravín.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval, že rezort spravodlivosti adresuje ÚVZ SR usmernenie vo veci zrušenia tejto výnimky. “Úrad verejného zdravotníctva SR takýmto stanoviskom od ministerstva spravodlivosti zatiaľ nedisponuje,” uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Tému citujeme zo zdroja - webu interzez.sk.

ÚVZ si podľa hovorkyne stojí za argumentmi v prospech výnimky. V prípade jej zrušenia bez istoty, že ľudia budú mať prístup k potravinám, vzniká priestor na nerešpektovanie takéhoto opatrenia. “Niektoré pozitívne osoby by do potravín šli napriek zákazu, možno bez vyššieho štandardu ochrany, ktorý im je teraz nariadený,” dodala Račková.

Hygienici pokračujú v analýzach prípadov, vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy
Hygienici pokračujú v analýzach prípadov ochorenia COVID-19. Ako vyplýva z poslednej analýzy za obdobie od 29. júna do 21. júla, vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | SITA


Rezort spravodlivosti podľa interez.sk informoval, že ministerka Mária Kolíková (Za ľudí) dostala podnet od premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby sa z ústavnoprávneho hľadiska pozrela na výnimku zo zákazu vychádzania týkajúcu sa pozitívne testovaných pacientov v súvislosti s návštevou potravín, drogérie a pošty. “Týmto sme sa zaoberali a ústavnoprávne nevidíme problém v tom, ak by bola takáto výnimka zúžená. S pánom hlavným hygienikom sme o tejto téme nekomunikovali,” dodal pre TASR hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Hygienici zdôrazňujú, že táto možnosť slúži pre ľudí v mimoriadnych situáciách, ktorí si nevedia zabezpečiť nevyhnutné životné potreby inak. Platná vyhláška stanovuje hygienické podmienky, za ktorých môže pozitívne testovaná osoba vstúpiť do prevádzky. “Horné dýchacie cesty musí mať prekryté respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom a dodržiavať hygienu rúk,” cituje hygienikov interez.sk.

"Nezničila nás korona, nezničia nás ani hygienici," píše poslanec OĽaNO
"Do boja!!! Zdá sa, že hygienici zobrali svoj boj s korona vírusom až prehnane horlivo a rúbu hlava-nehlava," vyzýva Matovičov stranícky podriadený poslanec Peter Kremský. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Peter Haluza