Grécky plukovník vo výslužbe: V Sýrii sa začína rusko-turecká vojna
24 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Grécky publicista Panayotis Nastos, plukovník vo výslužbe a majster Školy národnej bezpečnosti, zverejnil hodnotenie udalostí v Sýrskej arabskej republike z jeho pohľadu a odborných znalostí. V materiáli, ktorý spomínaný autor predstavil na stránkach Pentapostagmy, sa udalosti v Sýrii nazývajú „nová rusko-turecká vojna“.


Grécky plukovník vo výslužbe - "Sýria sa dnes pripravuje na úplnú kontrolu nad vzdušným priestorom tejto krajiny, hoci aj s výdatnou podporou Ruska a jeho technických prostriedkov." Postrehy gréckeho analytika zaznamenal topwar.ru.

Rusko udržuje a dokonca zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii. Je to jasný signál pre Turecko aj Izrael, že Moskva je pripravená odolávať agresii proti sýrskemu štátu. Ruské ministerstvo zahraničia samozrejme nehovorí konkrétne o týchto krajinách, ale zdôrazňuje, že Turecko vedie v Sýrii „nežiaduce vojenské operácie“, a to aj v oblastiach, kde sú prítomné ruské jednotky.

Napríklad ide o  turecké ostreľovanie mesta Ain Issa, kde na žiadosť miestnej (kurdskej) správy vzniklo ruské pozorovacie stanovište.

Sýria označila Turecko za sponzora terorizmu
Damask sa počas vystúpenia pred Valným zhromaždením OSN vrhol na Ankaru a obvinil Turkov z obsadzovania oblastí na pôde Sýrie a vytvárania živnej pôdy pre teroristov, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Nedávno sa nad Ain Issou objavili bojové lietadlá . Sýrske zdroje tvrdia, že „to môžu byť lietadlá ruských vzdušných síl“.

Grécky autor píše, že Rusko už „otravuje“ izraelské bombardovanie Sýrie „pod zámienkou útokov na iránske a proiránske sily“. Grécky plukovník vo výslužbe tvrdí, že izraelské lietadlá „často provokujú a útočia po koordinácii s americkou armádou prítomnou v Sýrii“.

V roku 2020 Turecko stratilo najmenej 60 svojich vojakov v Sýrii, 100 tureckých vojakov bolo zranených. Viac ako tucet tureckých dronov bolo zostrelených systémami PVO. Potom bola v USA obvinená Moskva z účasti na smrti tureckých vojakov. Rusko však všetky obvinenia popiera.

Nastos sa zároveň zameriava na skutočnosť, že rusko-turecké vzťahy v Sýrii nemožno vôbec nazvať pohodovými, pretože každý zo štátov v Sýrii má svoje vlastné ciele a záujmy, ktoré sú často opačné.

Sýria odrazila izraelský raketový útok na Aleppo (VIDEO)
Sýrska protivzdušná obrana zmarila izraelský útok na mesto Aleppo v piatok skoro ráno, pričom bolo zostrelených niekoľko rakiet, uviedla sýrska štátna televízia, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár