USA sa intenzívne pokúšajú prísť na to, akú nadzvukovú raketu Su-57 testuje
23 | 02 | 2021 I

Rusi tvrdia, že ich stíhačka piatej generácie Su-57 už začala testovať najnovšiu kompaktnú a manévrovaciu nadzvukovú raketu vzduch-zem, píše americké online vydanie The Drive. Snaží sa zistiť, o aký druh streliva ide.


"Teraz nemôžeme presne povedať, o akú raketu ide. Je však známe, že nadzvukové zbrane zvyčajne používajú nárazové motory (ramjety) pracujúce pri rýchlostiach presahujúcich piaty stupeň Macha. Rusi pravdepodobne napokon naostro vyskúšajú použitie novej munície v Sýrii." Informuje web topcor.ru.

Veľkosť rakety a jej zrejmá optimalizácia pre Su-57 naznačujú, že ide o jednu zo zbraní, ktoré 9. februára 2021 spomenul ruský minister obrany Sergej Šojgu. Minister uviedol, že ruské nejadrové odstrašujúce sily budú v budúcnosti založené na nadzvukových raketových systémoch „rôzneho typu“.

Treba pripomenúť, že ruské letectvo už má v službe vynikajúcu nadzvukovú raketu 9-A-7660 „Dagger“ (Kh-47M2 „Dagger“). Je ale veľmi veľká a momentálne ju nesie iba ťažký vysokohorský MiG-31K.

Podľa Američanov je ruský Su-57 prvým stíhačom na svete, vybaveným nadzvukovou raketovou muníciou (detailné video)
USA reagovali na informácie o nedávnom testovaní stíhačky Su-57 s ostrým použitím nadzvukovej rakety. Predtým iba zhovievavo tvrdili, že ide o malé nadzvukové rakety "vzduch-zem". Tentoraz už berú ruský stroj vážne. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Vnútorné priestory Su-57 sú skutočne veľmi malé ( 4,3 metra) a existujúce nadzvukové systémy sa tam jednoducho nezmestia. Z toho možno predpokladať, že „funkčný“ model je buď skutočne výsledkom úplne nového vývoja, alebo raketou, ktorá je spojená s Brahmosom II (spoločný rusko-indický vývoj).



Rusko súčasne pracuje na ďalších zbraniach upravených pre Su-57, vrátane protiradarovej riadenej strely stredného doletu Kh-58UShK a Kh-69 či podzvukovej zbrane vzduch-zem na ničenie cieľov až do 180 km.

Ruská stíhačka Su-57 dostáva najvýkonnejšie motory na svete (video)
S novým motorom Izdelije 30 si ruské lietadlo piateho vývojového radu Su-57 môže nárokovať titul najsilnejšej stíhačky sveta. Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Ivan Brožík