Ruská stíhačka Su-57 dostáva najvýkonnejšie motory na svete (video)
04 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

S novým motorom Izdelije 30 si ruské lietadlo piateho vývojového radu Su-57 môže nárokovať titul najsilnejšej stíhačky sveta.


Výrobcovia Izdelije 30 síce ťah nového motoru neuvádzajú, ale pri otázkach na porovnanie s konkurenciou sa iba usmievajú. "Takýto ťah nemá žiaden motor na svete," uviedol hlavný dizajnér Jevgenij Marčukov.



Výkon doterajších motorov AL-41, ktoré doteraz používali okrem Su-57 aj lietadlá Su-35, je iba o deväť percent nižší ako výkon motora F119, ktorým je vybavený stíhač F-22 Raptor piatej generácie. Považuje sa za štandard výkonu u dvojmotorových stíhačiek. Viac informácií ponúka web vpk.name.

Titul absolútneho šampióna doteraz patril motoru Pratt & Whitney F135 zo stíhačky F-35 Lightning II. Toto lietadlo má iba jeden motor, ale v prídavnom spaľovaní produkuje ťah 19,5 tony.

https://www.youtube.com/watch?v=kcTg0PsgtsU

 

Nový motor Su - 57 umožňuje stíhačke letieť niekoľkonásobnou rýchlosťou zvuku bez prídavného spaľovania, takzvanej forsáže. Ak sa porovná celková hmotnosť F-22 Raptora s Su-57, vyhráva jednoznačne ruský stroj. "Je to ako porovnávať džíp s obrneným vozidlom", hovoria Rusi.

Izdelije 30 je jedným z najtajnejších projektov ruských armádnych vývojárov. Motor je vybavený vektorovým riadiacim systémom ťahu vo všetkých uhloch, zároveň je však nápadne menší ako jeho predchodca. Má oveľa nižšiu spotrebu, zabezpečí teda dlhší operačný dolet.

Ruský Suchoj SU - 57 bude pre súčasné technológie "neviditeľný" (VIDEO)
Doteraz “neviditeľné” lietadlá ruských vzdušných síl sa stanú ešte neviditelnejšími. Nové „oOblečenie“ pre najmodernejšie stíhačky bude vyrobené zo špeciálneho polymérneho materiálu. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík