Mesík: Mohli sme predísť Matovičovmu masakru
23 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Ekologický aktivista a analytik Juraj Mesík v statuse na sociálnej sieti dáva návod tým, ktorí chcú prežiť nasledujúce týždne a mesiace. Všetko je to o vitamíne D.


Mesík zaoberá čerstvou štúdiou o látke, ktorá mohla pomôcť "lacno a účinne predísť Matovičovmu masakru" - vitamínu D.


Analytik hovorí, že štúdia uverejnená 18. februára v Journal of the American College of Nutrition ukazuje výsledky retrospektívnej štúdie 137 pacientov s covidom na jar 2020 v Ríme. Všetci pacienti mali nedostatok vitamínu D. Tí, čo prežili mali o 50 percent vyššiu hladinu tohto vitamínu. Čím hlbšia bola hypovitaminóza, tým viac ich zomieralo.


Podľa Mesíka stačilo v lete alebo na jeseň "odkopírovať fínsky program fortifikácie potravín vitamínom D, s nákladmi blížiacimi sa nule eur ho zaviesť a mohli sme byť približne tam, kde sú dnes Fíni".


Dáta bez pátosu: Pán premiér, nič nie je tak, ako ste to prezentovali
Analytici z Dáta bez pátosu komentujú dáta a informácie, ktoré na tlačovej konferencii v pondelok prezentoval premiér. V skratke, podľa nich opäť nehovoril pravdu, dáta neinterpretoval dobre a grafom, ktoré ukazoval, nerozumejú, aj keď grafy sú ich... Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Petra Demková


"To je aj návod pre tých, ktorí chcete aby vaši blízki prežili nasledujúce týždne a mesiace. Dohliadnite na to, aby brali dostatočne vysoké dávky vitamínu D.  V závislosti od veku a hmotnosti na úrovni 4 až 6 000 IU denne. U obéznych aj viac," radí Mesík.


"Pokiaľ vaši blízki branie D úplne zanedbali alebo sa hrali s dávkami na úrovni stoviek či 1-2 tisíc IU denne, netreba strácať čas. Treba začať - podľa veku a hmotnosti - megadávkou na úrovni 20 000 až 40 000 IU.

Vaše zdravie a životy sú vo vašich rukách: neodovzdávajte ich do rúk Karpaťanov čo tu vládnu," Mesík.


Matovič nemôže odovzdať riadenie pandémie, pretože on nič neriadi, tvrdí Taraba
Premiér Igor Matovič výrokom, že za katastrofálnu situáciu s počtom mŕtvych a nakazených môžu vlastne vedci, podráždil aj poslanca Tomáša Tarabu, ktorý sa k jeho tvrdeniu vyjadril na sociálnej sieti. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik