Brusel karhá Nemecko za tvrdé opatrenia na hraniciach
23 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová


Nemecko sa dostáva pod čoraz väčší tlak kvôli sprísneným pravidlám na hraniciach voči Slovákom, Čechom a Tirolčanom, píše nemecký časopis Stern.


Európska komisia v liste adresovanom nemeckému veľvyslancovi v EÚ Michaelovi Claußovi v Bruseli konštatuje, že viaceré kroky Nemecka boli neprimerané a neopodstatnené: „Veríme, že nemecký cieľ - ochrana verejného zdravia v období pandémie - možno dosiahnuť aj menej reštriktívnymi opatreniami.“


Európska komisia očakáva od Nemecka odpoveď do desiatich pracovných dní. Teoreticky by mohla začať voči Nemecku aj konanie, ale kvôli pretrvávajúcej pandémii sa  to považuje za nepravdepodobné. Listy v podobnom duchu Európska únia adresovala aj Belgicku, Maďarsku, Dánsku, Švédsku a Fínsku. Ani s ich opatreniami na hraniciach nie je Brusel spokojný.


Českú republiku, Slovensko a rakúske Tirolsko ešte 14. februára Nemecko zaradilo do zoznamu oblastí v zahraničí s mimoriadne nebezpečnou mutáciou koronavírusu. Pre občanov z týchto krajín je vstup do Nemecka až na pár výnimiek prísne zakázaný. Podľa nemeckého spolkového ministra vnútra Horsta Seehofera by sa mali predĺžiť prísne kontroly na hraniciach, ktoré boli pôvodne prijaté na desať dní.


Politici nemeckej CSU rázne odmietli kritiku zo strany Európskej komisie, pokiaľ ide o opatrenia na hraniciach. Dôvodom obáv Bruselu je, že štáty EÚ sa pred niekoľkými týždňami dohodli na spoločných odporúčaniach pri cestovaní v rámci únie, uzatvára Stern.