USA v pondelok prekročili hranicu 500.000 úmrtí na koronavírus
23 | 02 | 2021 I sefredaktor
Spojené štáty prekročili hranicu 500.000 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom. Tento počet sa rovná celkovému počtu Američanov, ktorí zahynuli v druhej svetovej vojne a vo vojnách v Kórei a Vietname. Informovala o tom americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, informuje TASR.

Koronavírus už usmrtil toľko ľudí v USA, koľko obyvateľov má mesto Kansas City v štáte Missouri, a viac, než má Miami na Floride alebo Omaha v štáte Nebraska. Počet obetí pandémie koronavírusu v USA je najvyšší zaznamenaný na svete a predstavuje 20 percent z takmer 2,5 milióna úmrtí na koronavírus na svete. Skutočné čísla sú však podľa predpokladov výrazne vyššie, sčasti aj preto, že mnoho týchto úmrtí bolo prehliadnutých, najmä na začiatku nákazy.

Priemerné denné úmrtia a prípady nákazy v posledných niekoľkých týždňoch v USA prudko klesli - úmrtia na koronavírus klesli z vyše 4000 nahlásených v určité dni v januári na priemerne menej než 1900 za deň. Odborníci však upozorňujú, že nebezpečné varianty môžu zapríčiniť to, že tento trend sa zvráti.

Niektorí experti uviedli, že ešte nie je zaočkovaný dostatočný počet Američanov, aby to malo zásadný priaznivý vplyv na pandémiu. Pokles v úmrtiach a prípadoch nákazy sa skôr pripisuje mrazivému a pochmúrnemu počasiu, keď sa mnoho ľudí radšej zdržiava doma. Zároveň ľudia viac dodržiavajú epidemiologické pravidlá ako nosenie rúšok a sociálny odstup.

USA zaznamenali v druhej svetovej vojne odhadom 405.000 mŕtvych, vo vojne vo Vietname 58.000 zabitých a v Kórejskej vojne 36.000 obetí na životoch.