Pápež navštívil obeť holokaustu. Svetový židovský kongres to víta
22 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Svetový židovský kongres (WJC) v nedeľu ocenil „obrovský súcit“ pápeža Františka po tom, čo navštívil v Ríme preživšiu z holokaustu, pričom ocenil jej „morálnu integritu a zmysel pre históriu“, informuje portál Breitbart.


František hovoril s Maďarkou Edith Bruckovou asi hodinu, pričom Vatikán uviedol, že ich rozhovor „vyzdvihol hodnotu pamäti a úlohu tých najstarších pri ich odovzdávaní vedomostí najmladším“.

„V čase, keď v mnohých častiach sveta ožíva neonacizmus, antisemitizmus a ďalšie fanatické praktiky, stanovila morálna integrita a zmysel pre históriu pápeža Františka štandard pre ďalších vodcov viery, politikov a komunit,y“ povedal prezident WJC Ronald S. Lauder vo vyhlásení.

Brucková, ktorá má v súčasnosti 88 rokov je dnes je talianskou občiankou. Celý život rozprávala o zverstvách spáchaných počas holokaustu, pri ktorých bolo nacistickým Nemeckom systematicky vyhladených okolo šesť miliónov Židov a státisíce príslušníkov iných skupín.

Sexuálna agresia nie je vlastná len mužskému pohlaviu
O znásilnení sa automaticky píše ako o trestnom čine muža voči žene. Zriedkavo ale dochádza aj k opačným prípadom, píše portál Novinky.cz. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021


Pripomenula posledné slová dvoch väzňov v koncentračnom tábore Bergen-Belsen, kde v rokoch 1939-45 zahynulo alebo zomrelo 52 000 ľudí. "Povedz príbeh," naliehali na ňu. "Neuveria ti, ale ak prežiješ, povedz príbeh, povedz ho aj za nás!"

Vatikán uviedol, že pápež a Brucková hovorili aj o „okamihoch svetla, ktoré rozjasnili pekelnú skúsenosť z táborov a obavách a nádejach, ktoré definujú našu vlastnú éru“. Vatikánske úrady vlani otvorili historikom archív pápeža Pia XII., Pontifika, v rokoch 1939 až 1958.

Pius bol desaťročia predmetom polemík o tom, prečo nikdy nehovoril o zabití šiestich miliónov Židov v nacistických koncentračných táboroch po celej Európe. „Cirkev sa nebojí histórie,“ vyhlásil pápež František v roku 2019.

Počet nových prípadov ochorenia Covid-19 na celom svete klesol od januára o polovicu
Podľa najnovších údajov došlo na celom svete k prudkému poklesu nových prípadov Covid-19, a to aj napriek výskumom, ktoré naznačujú, že chladnejšie teploty podporujú šírenie, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021 | Marek Molnár