Nelogické argumenty proti referendu: Vraj dokončiť poslanecký mandát je ústavné právo
21 | 02 | 2021 I Petra Demková

Dokončiť mandát je vraj ústavou zaručované ľudské právo, a preto sa o ňom nemôže konať referendum. Teda tak to aspoň tvrdí ústavný právnik Vincent Bujňák. Exminister Juraj Draxler mu vysvetlil, ako hlboko sa mýli.


Referendum nie je o ľavici či pravici, ale o tom, či si ľudia želajú nanovo rozdať karty, tvrdí Fico
Predseda Smeru-SD Robert Fico sa v stredu opäť vybral do regiónov aby zistil, aká je nálada ľudí ísť na referendum. Po pár dňoch tam sa teší, že občania chcú, aby sa nanovo rozdali volebné karty. Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Matovič včera a dnes


Čím viac sa zdá, že referendum, o ktoré sa snaží verejnosť aj opozícia, je reálne, tým silnie protivietor. Igor Matovič v minulosti opakovane o referende hovoril a propagoval ho. Bolo to vtedy, keď sa chcel dostať k moci. Dnes mu nevonia. Nevonia ani mnohým koaličným poslancom, ktorí sa otvorene vyjadrili, že by výsledky referenda vláda ani nemala rešpektovať. A nevonia ani niektorým právnikom. Prečo prekáža demokracia?

Úplne novú myšlienku v súvislosti s referendom o skrátení volebného obdobia vyslovil v ostatnom týždni v televízii ústavný právnik Vincent Bujňák. Opakovane, odkedy je pri moci vláda Igora Matoviča, odmieta myšlienku referenda o skrátení volebného obdobia. Bujňák tento týždeň vysvetľoval, že ústava zakazuje robiť referendum o základných ľudských právach. A dokončiť poslanecký mandát vraj možno vnímať ako základné ľudské právo.

Väčšiu blbosť už dlho nepočul


Bujňákovo vyjadrenie si všimol Juraj Draxler, ktorý na sociálnej sieti komentoval televízne vystúpenie právnika takto: „Ešte humornejšie sú snahy spochybniť samotnú podstatu referenda. Včera takto jeden ústavný právnik v televízii vysvetľoval, že ústava zakazuje robiť referendum o základných ľudských právach a - a teraz sa naozaj podržte - dokončiť poslanecký mandát možno vnímať ako základné ľudské právo.“  Pridal aj pobaveného smajlíka.

Mazurek: Neschopní pajáci nemôžu viesť Slovensko v ťažkých časoch, je potrebné podporiť referendum o predčasných voľbách.
10 | 02 | 2021 | sefredaktor


„Väčšiu blbosť som v právnických diskusiách už veľmi dlho nepočul,“ pokračuje Draxler. „Samozrejme, úplne logická protiotázka novinára by bola, či teda všetky tie krajiny, kde sa uskutočňujú predčasné voľby, porušujú základné ľudské práva. A je to naozaj bizarná konštrukcia. Referendom sme mohli uskutočniť tak ďalekosiahle zásahy do života krajiny ako vstup do Európskej únie, ale nemohli by sa ním vyvolať predčasné voľby?“ pýta sa logicky.

Už len dodať, že v podstate jediné, čo stačí odporcom referenda robiť, je dávať v budúcnosti právnikovi Bujňákovi so zvláštnym názorom čoraz viac priestoru v rôznych televíziách a dostať tak nelogickú myšlienku do povedomia ľudí. A dúfať že sa v mysliach ľudí časom, pravidelným opakovaním, zahniezdi.

Fico opäť vyráža do regiónov propagovať referendum. Skočil do psieho hovi..ka, a tak verí v šťastie
Robert Fico znovu vyráža do regiónov. Tentokrát nie na rokovanie vlády, ale, ako priznal vo videu na sociálnej sieti, organizovať zber podpisov za referendum o predčasných voľbách. Čítať ďalej
10 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik