Obvineného Brhela so sklonmi k samovražde umiestnili po hospitalizácii na infekčné covid oddelenie
20 | 02 | 2021 I sefredaktor
Podnikateľa Jozefa Brhela obvineného v policajnej akcii Mýtnik umiestnili po hospitalizácii na oddelenie pacientov chorých na covid. "Nedokáže si vysvetliť, z akého dôvodu mohol byť aj cez dvojitý negatívny PCR test umiestnený na infekčné COVID oddelenie," povedal pre portál cas.sk jeho obhajca Tomáš Gřivna.


Špecializovaný trestný súd rozhodol o väzobnom stíhaní Brhela pred dvoma týždňami. Podnikateľa po akcii Mýtnik obvinili z manipulovania tendrov na finančnej správe. Pre obavu z možného ovplyvňovania svedkov sudkyňa Ružena Sabová rozhodla o kolúznej a z dôvodu možného úteku aj o útekovej väzbe obvineného.




Advokát potvrdil, že Brhel leží na psychiatrickom oddelení v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne s psychickými problémami. Podľa neho  liečba súvisí s jeho dlhodobými ťažkosťami tohto druhu. "Klient sa s nimi priebežne lieči už od osemdesiatych rokov," povedal Gřivna.

Obvinený oligarcha Jozef Brhel skončil v nemocnici po policajnom výsluchu, keď ho chceli umiestniť do policajnej cely. Vstupná lekárska prehliadka ale ukázala, že jeho stav  to neumožňuje a zavolali mu záchranku. Na zlý zdravotný stav vraj ešte pred návratom na Slovensko upozornil vyšetrovateľku.

Brhelov obhajca nevedel odhadnúť, kedy by mohol jeho klient byť prepustený do štandardného výkonu väzby. "To je otázka, ktorú môžu zodpovedať len jeho ošetrujúci lekári. Iba tí vedia, aké riziká u pacientov s touto diagnózou hrozia a nepochybne budú dôsledne zvažovať všetky prípadné riziká," zdôraznil.




Gřivna potvrdil, že Brhel povedal psychiatrom, že trpí depresiami a ak ho zoberú do cely, tak spácha samovraždu. "Pána Brhela vyšetrili dvaja psychiatri, ktorí túto obavu potvrdili. V tejto súvislosti chcem zdôrazniť, že Ústava SR zaručuje každému občanovi ochranu života a zdravia, ako aj právo na lekársku starostlivosť," zdôraznil advokát.




Proti väzobnému stíhaniu podal Brhel sťažnosť na Najvyšší súd. Jeho obhajca odmietol uviesť, či v sťažnosti argumentuje psychický stavom klienta. "Dôvody sťažnosti proti vzatiu pána Brhela do väzby sme podrobne rozviedli v odôvodnení sťažnosti. Vzhľadom na to, že sudkyňa pre prípravné konanie vyslovene zakázala stranám informovať o priebehu a obsahu väzobného zasadnutia, ale nemôžem povedal konkrétne dôvody," zdôraznil Gřivna.