Chorvátsky prezident: Vakcínu by sme kúpili aj od čečenskej mafie
20 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič sa dištancuje od stratégie očkovania Európskej únie. Minister zdravotníctva sa chce pokúsiť získať ruskú vakcínu. Na Slovensku opozícia nákup „Sputniku V“ zablokovala, píše rakúsky denník Die Presse.


„Vakcínu by som kúpil aj od čečenskej mafie, ak by to bolo možné,“ – vyhlásil v televízii Nova TV chorvátsky prezident Zoran Milanovič. Bývalý sociálnodemokratický predseda vlády sa takýmto drastickým slovníkom dištancoval od očkovacej stratégie Európskej únie. Ak ide o občanov, tak nám je Brusel ľahostajný.“ Malá poznámka na okraj: Chorvátsky prezident bol zaočkovaný ešte v januári ako prvý, a to vakcínou objednanou cez Európsku úniu!


Maďarsko ruskou vakcínou už očkuje


Úrady Európskej únie už týždne čelia paľbe kritiky kvôli vleklým dodávkam a zaobstarávaniu vakcín. Maďarsko si zohnalo ruskú očkovaciu látku „Sputnik V“ a „prikrylo“ to  národným núdzovým schválením, úrady začali s prvým očkovaním minulý týždeň. Sused Chorvátska Srbsko zas získalo milión dávok čínskej vakcíny Sinopharm.


Chorvátsko je za ruskú očkovaciu látku


Chorvátsky minister zdravotníctva vo štvrtok oznámil, že sa budú snažiť získať ruskú vakcínu „Sputnik V“.  Úrad zdravotníctva však musí očkovaciu látku schváliť na národnej úrovne, čím na sebe preberie aj zodpovednosť za riziká.


Sputnik chcela aj slovenská vláda


Podobný nápad mala aj slovenská vláda na čele s premiérom Igorom Matovičom. Ako píšu rakúske noviny, návrh na núdzové povolenie vakcíny však vo štvrtok zablokovala opozícia, ktorá si chce počkať na možné schválenie zo strany zdravotníckeho úradu EÚ - Európskej liekovej agentúry. Tejto však žiadosť na schválenie výrobca vakcíny „Sputnik“ zatiaľ neposlal.


Nie je jasné, či vôbec postačia výrobné kapacity na zásobovanie Európskej únie ruskou vakcínou, uzatvára rakúsky denník Die Presse.