Pfizer a BioNTech vydierali Európsku úniu cenou za vakcínu 20-krát vyššou ako AstraZeneca!
19 | 02 | 2021 I sefredaktor
Firmy Pfizer a BioNTech v lete minulého roka Európskej komisii (EK) ponúkali jednu vakcínu proti ochoreniu COVID-19 za 54,08 eura. Informáciu nemeckého denníka  Süddeutsche Zeitung priniesol portál tvnoviny.sk

EK vtedy od firiem dostala prísne tajnú ponuku, v ktorej bol návrh, aby 27 členských krajín Únie nakúpilo 500 miliónov dávok vakcíny za 27 miliárd eur, čo je približne 54 eur za dávku očkovacej látky.

Pri cene 54,08 eura za dávku by vakcína Pfizer/BioNTech bola viac ako 20-krát drahšia než dávka očkovacej látky vyvinutej farmaceutickou firmou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

„Takúto cenu považujem za neserióznu. Vidím v tom snahu o zisk, ktorá v súčasnej situácii nie je ospravedlniteľná," cituje SZ farmakológa Wolfa Dietera Ludwiga, predsedu liekovej komisie Nemeckej lekárskej komory. Ako ďalej píše citovaný zdroj, práve informácie o pôvodnej cenovej ponuke stoja za zdržanlivosťou, s ktorou niektoré krajiny EÚ na vakcínu pôvodne reagovali. Vtedy, okrem toho, ešte pochybovali o jej účinnosti.

K informáciám o pôvodne požadovanej vysokej cene za vakcínu sa firmy vyjadriť nechceli, reagovať na ne nemôže ani EK. Európska únia zmluvu o nákupe vakcín uzavrela len v novembri, konečnú cenu ani jedna zo strán nezverejnila. Podľa informácií rôznych médií činí od 12 do 15,50 eura za dávku.

Spoločnosti to mali zdôvodniť obrovskými stratami, ktoré pandémia koronavírusu každý deň spôsobuje. V tomto duchu sa nieslo aj ďalšie vysvetlenie ceny preparátu. Rozhodujúce neboli náklady na výskum a vývoj, ako skôr to, že vakcína pomôže zamedziť ďalším ekonomickým škodám. Pfizer/BioNTech tiež tvrdili, že ich cenový návrh už obsahuje „najvyšší percentný rabat", aký niektoré z rozvinutých krajín poskytli.