V SND to vrie. Pribúdajú sťažnosti na kontroverzného nového riaditeľa
18 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Od vymenovania Mateja Drličku za nového šéfa Slovenského národného divadla uplynulo ešte iba pár týždňov a už sa na jeho adresu kopia sťažnosti. Od odborárov a, dokonca, aj z vrcholového vedenia divadla, informuje PLUS 7 dní.


Na ministerku kultúry Natáliu Milanovú sa obrátili viacerí zamestnanci našej najvyššej kultúrnej inštancie. Prečítala si sťažnosti na šikanovanie, nekompetentnosť, prepojenia s bývalým vedením aj úvahu o trestnom oznámení. Nespokojné sú aj odborové organizácie opery a baletu.

Najviac sklamanáje podľa PLUS 7 dní šéfka personálneho oddelenia Alžbeta Bednáriková. Naznačila Drličkov neodborný prístup v SND a jeho neznalosť práce vo verejnej správe. „Podľa toho, ako rokoval s odbormi 8. 1. 2021, netuší ani to, čo je zápisnica,“ znie jedna z poznámok.

Bednáriková taktiež poukazuje na nemorálne a nekultúrne správanie nového riaditeľa. „Vrcholom jeho arogancie je aj to, že nabáda zamestnancov, aby mu pomohli pri uskutočnení jeho plánov v súvislosti s vyhadzovaním pre neho nepohodlných ľudí z SND. Právo, aby prišiel s nejakým tímom do SND, mu nikto neupiera, ale aby takto šikanózne začal prenasledovať slušných zamestnancov, aby ich zosmiešňoval na porade, to som za tých 27 rokov odpracovaných v SND ešte nezažila,“ píše Bednáriková.

Draxler: Matovič zabil viac Slovákov ako Nemci počas SNP!
Slovensko už prekročilo počet šesť tisíc mŕtvych, ktorí zomreli na koronavírus. Toto hrozné číslo si všimol aj exminister školstva Juraj Draxler, ktorý ho pripisuje premiérovi Matovičovi a jeho nezvládnutému boju s pandémiou. Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Dokonca sa v liste zamyslela nad možnosťou trestného oznámenia. „Ministerstvo sa bude bližšie informovať o dianí v SND a konaniach nového pána riaditeľa tak, ako sme informovali pri jeho vymenovaní,“ uviedol hovorca rezortu kultúry.

Drlička si na žiadne prenasledovanie či zosmiešňovanie vraj nespomína. "Považujem sa za človeka s humorom a odľahčujem situácie vtipmi. Tie však nie sú ani genderovej povahy, ani inej, ktorá by mohla byť pre niekoho urážlivá."

"Situácia, v ktorej sa SND nachádza, je extrémne vážna. Občas sa ju snažím odľahčiť nejakým žartom, to áno. Na poradách býva smiech, ale určite nie dusno. Nerobím v žiadnom prípade komenty, ktoré by mohli viesť k zosmiešneniu,“ dodáva Drlička.

Živnostníci sú na kolenách. Rodinám už odtŕhajú od úst a vláda im stále len sľubuje
Živnostníci na Slovensku počas trvania koronakrízy doslova krvácajú, ba niektorí museli nadobro skončiť. Sľuby od vlády, ako im chce pomôcť, im už nestačia. Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Problémy má Drlička aj s odbormi opery a baletu. Podľa odborov im Drlička vopred nezaslal program a konkrétny obsah spoločného pracovného stretnutia o organizačných zmenách. Myslia si, že tým nedodržal Zákonník práce.

Matej Drlička bol za bývalej vlády Smeru ústrednou postavou v kauze na ministerstve zahraničných vecí pod vedením Miroslava Lajčáka. Nadácia Transparency International upozornila, že väčšina zákaziek v rámci slovenského predsedníctva v EÚ sa zadávala pokútne a mimo zákona.