Živnostníci sú na kolenách. Rodinám už odtŕhajú od úst a vláda im stále len sľubuje
18 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Živnostníci na Slovensku počas trvania koronakrízy doslova krvácajú, ba niektorí museli nadobro skončiť. Sľuby od vlády, ako im chce pomôcť, im už nestačia.


Na pokraj krachu sa dostali viaceré prevádzky nielen v gastropriemysle, ale aj hoteliérstve či mnohí drobní živnostníci, z ktorých viacerí museli s podnikaním skončiť. Slovenská živnostenská komora si uvedomuje vážnosť situácie a tiež aj dôležitosť opatrení vlády v súvislosti s pandémiou COVID-19. Dlhodobý lockdown je však podľa nej už neudržateľný a vláda by mala umožniť otvorenie prevádzok, píše portál ereport.sk.
Malé podniky sa trápia s vlastnou existenciou, veľké obchodné reťazce naplno inkasujú

„Dlhodobý lockdown je neudržateľný a Slovenská živnostenská komora považuje za potrebné otvorenie prevádzok živnostníkov, malých, stredných podnikateľov a rodinných podnikov, ktorí dlhodobo znášajú ‘bláznivé’ sľuby na svetlejšie zajtrajšky, no ani zďaleka nevidia svetlo na konci tunela,” uvádza vo svojom stanovisku živnostenská komora, ktorá síce podporuje testovanie a jeho význam či obmedzenie pohybu najmä infekčných osôb, prekáža jej však rozdielny prístup k obchodným reťazcom. „Zatiaľ čo sa malé podniky trápia s vlastnou existenciou a doslova ‘odtŕhajú od úst’ vlastným rodinám, veľké obchodné reťazce aj napriek zákazom naplno inkasujú z bežných potrieb zákazníkov aj mimo potravinového sortimentu,” upozornila komora na to, že živnostníci ťahajú oproti reťazcom za kratší koniec povrazu.

Živnostníci namietajú aj to, že ak je umožnené chodiť s negatívnym testom do práce, prírody, do obchodných reťazcov a dokonca využívať služby, ako kaderníctvo alebo opravy spotrebičov v domácom prostredí, prečo nie je možné podporiť živnostníkov. Podľa komory štát dokázal, že rýchle uvoľňovanie opatrení prostredníctvom úpravy uznesenia alebo udelenia výnimiek je možné. „Verím, že nie je ešte neskoro zachrániť ťažko vybudované sny občanov. Stačí konať a pozerať sa na všetkých rovným dielom,” skonštatoval predseda Slovenskej živnostenskej komory Oldřich Holiš.

Poslanec Sme rodina nebude hlasovať za predĺženie núdzového stavu. "Otvorte malé prevádzky a odškodnite živnostníkov!"
Ďalšia rebélia v koalícii! Potravinový expert z kandidátky Sme rodina, Patrick Linhart vydal na sociálnej sieti razantný status. Už nepodporí žiadne nezmyselné predlžovanie núdzového stavu, je za otvorenie maloobchodných prevádzok a za okamžité 100... Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Petra Demková