Bittó Cigániková: Dostali sme prísľub, že súčasťou Covid automatu nebude opakované plošné testovanie
18 | 02 | 2021 I Petra Demková

Janka Bittó Cigániková poskytla rozhovor denníku Pravda. Ozrejmila vzťahy v koalícii, aj aké riešenia situácie s Covidom by navrhla ona. Podľa nej správne dáta sú zodpovednosťou ministra zdravotníctva. „Nech v tom urobí poriadok, alebo nech radšej ani nevykazuje takéto bludy. Keď máme zlé údaje, nemôžeme robiť dobré rozhodnutia,“ uviedla.  


Katastrofický počet úmrtí na Slovensku riešia aj v Amerike. O tom zrejme Matovič nebude písať status
Mesiace po tom, čo sa stala prvou krajinou na svete, ktorá otestovala celú svoju populáciu, má dnes Slovensko najvyššiu úmrtnosť v dôsledku koronavírusu na svete, píše zahraničný portál Yahoo News. Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Janka B. Cigániková nemá pocit, že by vzťahy v koalícii boli až také zlé. Myslí si, že navonok to vyzerá horšie, ako to v skutočnosti je. „Keď príde k polemike o konkrétnom riešení, sú diskusie veľmi konštruktívne a vecné, i keď spolu často nesúhlasíme. Výsledkom takejto diskusie bol aj Covid automat. Covid automat je dôkazom, že spolupracovať vieme, i keď komunikácia je niekedy nešťastná,“ uviedla poslankyňa.

V tejto súvislosti vyzradila aj, že koaliční partneri dostali od I. Matoviča prísľub, že súčasťou Covidautomatu nebude opakované plošné testovanie všetkých obyvateľov. Nariadenie o testoch nie starších ako 7 dní malo byť len v tých regiónoch, kde budú zriadené testovacie kapacity štátu v spolupráci so samosprávou. Vďaka tomu by sa testovalo iba v ohniskách. Toto však premiér nesplnil. „Zrazu však prišiel Igor Matovič s tým, že v rámci Covid automatu sa má testovať celé Slovensko. My s tým jednoducho nesúhlasíme, a je nám jedno, či sa to bude volať skríning, testovanie alebo automat,“ uviedla poslankyňa za SaS.

Šéfka zdravotníckeho výboru vidí problém v evidencii dát. „Počty infikovaných sme vykazovali takým spôsobom, že na vstupe sme hovorili iba o pozitívnych z PCR testov, a na výstupe sme pridali aj vyliečených z antigénových testov. Keby to tak išlo ďalej, bolo by celkovo viac ľudí, ktorí sa vyliečili, ako tých, ktorí sa nakazili. Je to zodpovednosť ministra zdravotníctva. Nech v tom urobí poriadok, alebo nech radšej ani nevykazuje takéto bludy. Keď máme zlé údaje, nemôžeme robiť dobré rozhodnutia,“ uviedla.

Sulík nevie garantovať,či všetci poslanci SaS odobria predĺženie núdzového stavu
Nie je isté, či všetci poslanci Národnej rady (NR) SR z SaS podporia predĺženie núdzového stavu. Po doobedňajšom rokovaní vlády to povedal vicepremiér a šéf SaS Richard Sulík. Dôležité bude podľa neho dobre odôvodniť predĺženie núdzového stavu.... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | tasr


Na otázku ohľadom odstúpenia ministra Krajčího však odpovedať jasne odmietla, uviedla, že každá strana si má zodpovedať za vlastných ministrov.

Ako by poslankyňa za SaS riešila situáciu na Slovensku v súvislosti s Covidom? V prvom rade sa podľa nej mal už v lete sprísniť režim na hraniciach. „Keby sme boli vtedy vypočutí, dnes by sme takéto veľké problémy nemali,“ tvrdí Bittó Cigániková. „Potom prišiel november, keď sme ako strana SaS vydali Semafor zdravia, ktorý presadzoval regionálne opatrenia. Chceli sme, aby boli ľudia motivovaní viac dodržiavať opatrenia, keďže ich trpezlivosť je vzácny statok. Slovensko sa však stále motalo len okolo plošného testovania, pričom sme vôbec neriešili trasovanie, poriadne vykazovanie cez PCR, nie antigénové testy, a dodržiavanie karantény,“ uviedla.

Expertka na zdravotníctvo si myslí aj, že vinenie R. Sulíka premiérom zo všetkého možného sú len výhovorky. Podľa nej by mal I. Matovič vedieť niesť zodpovednosť. „Keď som raz premiér krajiny s absolútnou väčšinou v parlamente, ktorý má svojho ministra zdravotníctva či financií, je na smiech zvaľovať vinu na ministra hospodárstva. Richard Sulík neurobil nič iné, iba dodržal zákonné lehoty pri obstarávaní. Sedemnásť dní trvalo rezortu zdravotníctva, kým na piatykrát dodal rezortu hospodárstva zadanie. Ešte v ten deň začalo ministerstvo konať. To, že to potom trvalo ešte mesiac, je výsledok jasne nastavených pravidiel obstarávania. Sulík dokonca ponúkol Matovičovi možnosť, že testy môžu byť na Slovensku hneď na druhý deň, len porušíme zákon. To, samozrejme, premiér neprijal. Jeho správanie preto považujem za zbabelé,“ povedala J. Bittó Cigániková.

Politológ Koziak: "Kto nesie zodpovednosť za nezvládnutý boj s pandémiou? Matovič, Krajčí, Kollár, Holý…"
Pod týmto titulkom priniesol web parlamentne listy.sk rozhovor autora Ľudovíta Kusala so známym politológom, rektorom Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore, Tomášom Koziakom. Redakcia HD z článku vyberá nasledujúce... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Ivan Brožík