Politológ Koziak: "Kto nesie zodpovednosť za nezvládnutý boj s pandémiou? Matovič, Krajčí, Kollár, Holý…"
18 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Pod týmto titulkom priniesol web parlamentne listy.sk rozhovor autora Ľudovíta Kusala so známym politológom, rektorom Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore, Tomášom Koziakom. Redakcia HD z článku vyberá nasledujúce pasáže.


"Matovič, Kollár, Krajčí, Mikulec, Holý, ale aj médiá – tí všetci nesú zodpovednosť za nezvládnutý boj s pandémiou. Myslí si to politológ. ...či sa však vyvodenia politickej zodpovednosti reálne aj niekedy dočkáme, o tom pochybuje", píše portál parlamentnelisty.sk.

Chmelár: Minister môže jediným podpisom poviliť Sputnik V na Slovensku. Prečo zámerne klamú?
Eduard Chmelár sa v najnovšom stastuse na facebooku zamyslel nad geomopolitickými hrami okolo vakcíny Sputnik V, ktoré vedú niektorí naši politickí predstavitelia, ale aj médiá. Používajú pritom zámerné klamstvá a v čase, kedy nám tu zomierajú... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Michal Filek


Politológ v rozhovore nastoľuje otázku politickej zodpovednosti za stav, v ktorom sa Slovensko v súčasnosti nachádza: " Áno, Marek Krajčí je skutočne prvý v prvej línii boja s pandémiou. Aj u neho je táto zodpovednosť, hoci sa zasadzoval za prísnejší lockdown. Jeho zodpovednosť však spočíva v tom, že nedokázal presunúť to, čo považoval za správne, do politickej praxe. Minister by mal byť prostredníkom medzi odborníkmi z medicínskej praxe a politikmi. Jemu to vyplýva z funkcie. Keďže sa mu to nepodarilo, v tom je jeho najväčšia zodpovednosť. Nie je dostatočne silným ministrom, ktorý by si vedel presadiť to, čo je vhodné."

Podľa Tomáša Koziaka však Krajčí v tom nie je sám: "Musíme ukázať aj na premiéra. Bez debaty. Jeho politická zodpovednosť spočíva v tom, že Krajčí je jeho minister. Pokiaľ bol presvedčený, že Krajčí má pravdu a jeho návrhy sú dobré, mal ich z pozície premiéra v koalícii presadiť. Pokiaľ nebol presvedčený o jeho návrhoch, mal ho odvolať. Matovičov podiel zodpovednosti je ale väčší, je predseda vlády a jeho úlohou je aj koordinácia toho, čo sa vo vláde robí. Ďalšou jeho úlohou je vysvetľovanie nepríjemných záležitostí, ktoré vláda prijíma, verejnosti. Aby ich ľudia nielen akceptovali, ale aj aby ich boli ochotní plniť.

Blaha: "Pani prezidentka, ste rovnako zodpovedná, ako Matovič. Kolaborujete s ním dnes a denne!"
"Včera si prezidentka Čaputová hodku pokecala s vedcami a má odrobené - už pre ľudí zase mesiac ani nepohne prstom a ďalej bude veselo slúžiť Matovičovej vláde." Píše v najnovšom statuse na facebooku Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Michal Filek


Predseda vlády podľa politológa dokonca nesie politickú zodpovednosť aj za to, že nedokázal reflektovať na obrovskú volebnú podporu, ktorej sa mu dostalo pred rokom vo februári: "Osobná podpora pri vstupe do vlády bola vysoká. On ju však nedokázal využiť v boji s pandémiou. A to je jeho osobná zodpovednosť. Nedokázal v kritickom čase využiť dôveru verejnosti a neuváženými krokmi a zlou komunikáciou hlavne na začiatku pandémie o ňu prišiel. Ale to sa týkalo aj ďalších členov vlády a dostali sme sa do situácie, keď veľká časť populácie odmieta očkovanie, časť ľudí ani neverila v existenciu covidu. Dnes už je vidieť, že komunikácia, hlavne zo strany ministerstva, sa dostala z hlavy na nohy."

Podľa politológa v našom verejnom priestore sú ľudia, ktorí by "mali ísť vzorom, a preda porušovali opatrenia. Napríklad Boris Kollár. Keď havaroval s jeho dámou, o čo išlo? O porušenie nariadení. A nehovoriac o tom, čo sa dialo v nemocnici po jeho hospitalizácii. Iní ľudia sa k príbuzným nemohli dostať ani v poslednej chvíli rozlúčky a Kollár si tam vodil ženy rôznej povesti. To by nemohlo byť v krajine, kde existuje aspoň minimálny štandard politickej kultúry. Alebo vicepremiér Štefan Holý a jeho cestovanie do Anglicka… Ukázal len na to, že sa všetko dá obísť aj vďaka výnimkám. Alebo Matovičova svadba (na svadbe predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša – poznámka pl.sk), opäť máme porovnanie s Českom, keď minister Roman Prymula, prichytený v uzavretej reštaurácii, pod tlakom verejnosti bol donútený odstúpiť."

Slovensko čaká "Deň hnevu", klaksóny dostanú zabrať
Staršie ročníky si pamätajú túto formu vzdoru v novembrových dňoch roku 1989! Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Ivan Brožík